Domov - > eŠR ->

Prva šolska mikropivovarna v Sloveniji

9.6.2016, avtor: Nina Meh / rubrika: zanimivo

Biotehniški izobraževalni center Ljubljana v svojih novih prostorih Centra kulinarike in turizma KULT316 na Prušnikovi ulici 74 v Šentvidu odpira prvo šolsko mikropivovarno v Sloveniji. Dijakom in študentom BIC Ljubljana omogoča realno učno okolje in spoznavanje najnovejših trendov na področju mikropivovarstva. V mikropivovarni nastaja tudi šolsko pivo – hišno pivo KULT316, ki je za širšo javnost na voljo v restavraciji in kavarni KULT316. 

Obdobje craft piva je prineslo v pivovarstvo (tudi v Sloveniji) nove stile piva in obujanja starih. Tem trendom z novo 250 litrsko profesionalno Brewiks mikropivovarno (pivovarska oprema slovenskega družinskega podjetja Mithraeum d.o.o) sledi tudi BIC Ljubljana. Prva šolska mikropivovarna v Sloveniji študentom in dijakom BIC Ljubljana daje neomejene možnosti pri razvoju vseh vrst piv in služi za izdelavo novih receptov in učenje novih postopkov varjenja piva.

 Marija Kostadinov, univ. dipl. inž. živ. teh, predavateljica na BIC Ljubljana: »Pivo varimo za prikaz tehnoloških vaj, v raziskovalne namene in v sklopu obvezne 400 urne prakse, kjer študenti živilstva in prehrane na BIC Ljubljana osvojijo celosten tehnološki postopek izdelave piva. Poleg hišnega piva KULT316 bomo v šolski mikropivovarni varili še druga piva. Poleti bomo poskusili z varjenem lažjih in sadnih pivskih okusov, pozimi pa bomo razvijali letnemu času primerne zvrsti, denimo staute in porterje. Nova šolska mikropivovarna študentom nedvomno prinaša kakovostno izobraževanje in raziskovanje na področju pivovarstva.«

 Hišno pivo KULT316 

V novi šolski mikropivovarni v sklopu višješolskega študijskega programa živilstva in prehrane na BIC Ljubljana nastaja tudi Hišno pivo KULT316 (ale, 5 % alk.). Njegov zaščitni znak je Sv. Vid, zavetnik gostilničarjev, pivovarjev in vinogradnikov, po katerem je poimenovan tudi Šentvid pri Ljubljani, kjer pivo nastaja. Na voljo je v šolski restavraciji in kavarni KULT316, pa tudi v naši Čajnici Primuli v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani in našem novem lokalu na ljubljanskih tržnicah -  Učilni okusov. Hišno pivo KULT316 je dobrodošlo tudi v izobraževalnem procesu študentov gostinstva in turizma na BIC Ljubljana, saj jim omogoča iskanje okusnih kombinacij piva z različnimi jedmi. Mikropivovarna bo sicer učni prostor tudi za dijake BIC Ljubljana, Živilske šole.

 Študenti BIC Ljubljana so gonilo novih idej

Začetki ideje o mikropivovarni segajo v leto 2014, ko je v programu živilstva in prehrane na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli nastalo prvo diplomsko delo s področja mikropivovarstva. Ključno vlogo je takrat odigral študent Jaka Mihelčič: »Vesel sem, ko vidim, da gredo po tej poti tudi nekateri mlajši študentje BIC Ljubljana, ki prepoznajo potencial »craft« pivovarstva v Sloveniji. Z novo mikropivovarno bodo lahko sledili najnovejšim trendom živilske tehnologije in izboljševali kulturo pitja piva.«