Domov - > eŠR ->

Žogarija

13.6.2016, avtor: Suzana Oder / rubrika: utrip

V tem šolskem letu se je Osnovna šola Primoža Trubarja Laško pridružila mednarodnemu projektu Žogarija. Kaj je to? Žogarija je mednarodni projekt, ki že enajsto leto uteleša eno naših najpomembnejših prepričanj, in sicer da nogomet lahko izboljša kakovost življenja med mladimi, jim vcepi vrednote, kot so solidarnost, poštenost, odgovornost in spodbudi spremembe na bolje v lokalnih skupnostih ter širše.

Projekt poteka aktivno v desetih državah: v Sloveniji, Italiji, Avstriji, na Madžarskem, Hrvaškem, v BiH, Srbiji, na Kosovem, v Makedoniji in Črni Gori.

Media šport (skupaj z MIZŠ, Nogometno zvezo Slovenije, Zavodom za šport RS Planica) že enajsto leto zapovrstjo organizira športno družabno prireditev Žogarija. Temeljni namen je druženje in zabava otrok, saj želimo, da predstavlja moto – Fair play sodelujem in Ne tekmujem – rdečo nit dogodkov! Sodeluje več kot dva tisoč otrok.

Prireditve se lahko udeležijo otroci od 7. do 14. leta. Osnovne šole se med seboj pomerijo v nogometu 3 na 3, spretnostnih igrah, kvizu znanja ter igri Tudi vi, profesor. V vsaki kategoriji prejmejo točke glede na mesto, ki ga tekmovalci dosežejo.

Vzporedno poteka tekmovanje učencev zadnje triade osnovne šole – Vragolije Žogarije – tako deklice kot dečki pokažejo svoje veščine v žongliranju z nogo. Na vsaki prireditvi razglasijo zmagovalko ter zmagovalca, ki se lahko udeležita slovenskega finala.

Vse zmagovalne osnovne šole so povabljene na finalno Žogarijo Slovenije, ki bo tudi letos na Bledu. Državni prvaki se bodo udeležili velikega mednarodnega finala Žogarije; srečali se bodo s predstavniki vseh drugih držav udeleženk Žogarije.

Na prireditvi, ki je potekala v soboto, 21. maja 2016, sta sodelovali tudi ekipi šole Laško. Ena ekipa je zastopala matično šolo Laško, druga pa PŠ Debro. Učenci so nestrpno čakali na svoje dragocene minute. Dobro so se odrezali v nogometu mešanih trojk, spretnostnih igrah in kvizu znanja. Izkazali so se tudi s plesnimi in glasbenimi točkami. Prireditev je potekala v sklopu akcije Razpnimo jadra, zato je bilo na voljo še dosti drugih dejavnosti (poligoni, skakalnica, igrala ...). Otroci so se potrudili po svojih najboljših močeh. V tem projektu zelo drži pregovor: »Pomembno je sodelovati, ne pa zmagati.«

Velika pohvala vsem učencem, ki so se udeležili Žogarije. Sklenili smo, da drugo šolsko leto spet sodelujemo, se imamo ob tem lepo in zraven poskrbimo še za svoje zdravje.