Domov - > eŠR ->

V Motniku in na Vranskem odmevale pravljice

15.6.2016, avtor: (info, T. Pungerčar) / rubrika: utrip

5. Križnikov pravljični festival Jenkret je biv ... , ki je letos praznoval svojo prvo malo obletnico, je združil pripovedovalce in ljubitelje ljudskih pravljic, zgodb in dobre glasbe iz vse Slovenije. Organizatorji so uspeli kljub muhastemu vremenu uspešno izpeljati večino dogodkov, tudi tistih, ki so bili načrtovani v naravi. Veliko število obiskovalcev – tako mladih kot nekoliko starejših – je znova dokazalo, da so ljudske pravljice in zgodbe zelo aktualne in da smo jih vsi zelo željni. 

Osrednjo nit pestrega kulturnega programa za otroke in odrasle – pripovedovanje ljudskih pravljic, ki jih je zbral in zapisal Gašper Križnik iz Motnika, eden najpomembnejših slovenskih zapisovalcev iz 19. stoletja  so letos organizatorji uspešno povezali s stripom in ljudsko glasbo. Tudi iger, sprehodov, ustvarjalnih delavnic in kulinaričnih užitkov ni manjkalo. Organizatorji so z izvedbo in obiskom festivala zelo zadovoljni, velik obisk in navdušenje obiskovalcev pa je seveda dobrodošla spodbuda za načrtovanje prihodnosti. 

Festival so tudi letos pripravili: Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Kulturno društvo Motnik in sodelavki Irena Cerar ter Ivanka Učakar v sodelovanju s številnimi lokalnimi partnerji, sodelavci, društvi in podporniki, ki jih je vsako leto več. Omogočili so ga: Občina Kamnik, Zavod za turizem in šport Kamnik, Turistično društvo Motnik, Občina Vransko in Zavod za turizem in šport Vransko. V Motniku se je pretekli konec tedna zopet pokazalo, kako veliko moč imata beseda, človeška domišljija in ustvarjalnost.

Foto Luka Dakskobler