Domov - > eŠR ->

Dan državnosti in konec šolskega leta

24.6.2016, avtor: Romana Šarec Rojc in Janez Platiše / rubrika: utrip

V sredo, 22. 6. 2016, so na Osnovni šoli Božidarja Jakca v čast 25. obletnice samostojnosti in enotnosti, ter največjim dosežkom naših učencev v šolskem letu 2015/2016 skupaj z učenci pripravili zaključno prireditev. S slovensko himno nam je pevski zbor pod vodstvom učiteljice Vanje Suhadolnik naredil čudovit uvod v praznovanje. Nadaljevali so s pesmijo Zelena Ljubljana, ki je himna Zelene prestolnice Evrope. To častno ime letos nosi naše glavno mesto Ljubljana. S solistko Ajno Redžić so nam predstavili še zadnjo pesem, in sicer Ne bodi kot drugi.

Nastopili so recitatorji, Lara Bizjak, Ariana Černe, Aleks Nikolić, Iza Bricelj in Aleksa Grubnić. Z mislimi o državnosti sta rdečo nit prireditve lepo dopolnila Žiga Preinfalk in Blaž Kamnar.

O Sloveniji in prazniku so nam v veliko povedali tudi učenci, ki jim slovenščina ni materni jezik. Predstavili so se v svojem maternem jeziku, nadaljevali pa v slovenščini. V kitajščini sta se predstavila Micheli in Riwen Zheng, v albanščini Arjanit Drenica in Denis Tara, v bošnjaškem jeziku Merhisa Kovačević in Aldin Mešanović, v makedonščini Bojana Ilkova in Viktor Chatoroshkoski, v srbščini Dijana Jelić in v ruščini Dina Mešinović in Edvard Kastelic.

Ker pa je glasba zdravilo duše, so nam zaigrali Hana Ajkić, Eva Vehovec, Maja Rašula in Luka Detiček na kitaro, Marko Rašula na flavto, Sara Ratajc in Lucija Kastelic na klavir ter Ajda Zala Anžič na klarinet.

Sledil je nagovor Nataše Kranjčan, ravnateljice OŠ Božidarja Jakca v katerem je med drugim povedala: "Tekom šolskega leta smo si nabrali veliko število pohval in priznanj na tekmovanjih znanja kot tudi dobrih rezultatov na športnem področju. Kratka statistika nam pove da smo nabrali kar 240. Od tega 11 srebrnih priznanj iz matematike, fizike, kemije, angleščine, astronomije, sladkorne bolezni in slovenščine ter 7 zlatih priznanj iz astronomije, matematike, kemije, logike in sladkorne bolezni. Uspešni smo bili tudi na športnem področju, kjer so nas razveseljevali rezultati na številnih področjih. Imamo državnega prvaka v judu, Žiga Broda. Ponovno pa smo osvojili 2. mesto v državi v akvatlonu Danijel Mačešić Šulterer. Sodelovali in tekmovali smo tudi na srečanju mladih tehnikov, kjer sta Rok Seljak in Matevž Zalar izdelala najboljšo didaktično igračo in zasedla 1. mesto. Osvojili smo naziv Simbioza šola, Planetu Zemlji prijazna šola in si za nadaljnjih 5 let prisvojili naziv Kulturna šola.

Sklenili smo mednarodni likovni bienala OŠ Božidarja Jakca, na katerem je sodelovalo kar 100 šol, od tega 25 iz tujine. V projektu Podarimo si prijatelja – Podarimo si knjigo smo gostili učence iz Prijedora, kjer so se naši starši izkazali za odlične gostitelje."

Ob koncu prireditve sta ravnateljica Nataša Krajnčan in pomočnica ravnateljice Lili Pesek najbolj zaslužnim učencem podelili priznanja in knjižne nagrade.

Odlično prireditev, za katero je scenarij napisala prof. Romana Šarec Rojc, in jo tudi vodila, sta odlično povezovala Mojca Geč in Rene Borštnar. Prireditve so se v velikem številu udeležili tudi starši učencev in drugi meščani iz Štepanjskega naselja in drugod.

 Foto: Janez Platiše