Domov - > eŠR ->

Jej lokalno, misli globalno

6.7.2016, avtor: Vesna Lavrinc, Gregor Deleja / rubrika: utrip

V preteklem šolskem letu so na Gimnaziji Celje – Center (GCC) uspešno vzpostavili šolski ekovrt, ki ga sestavljajo 4 visoke grede, kompostnik, hotel za žuželke in zunanja učilnica. S projektom želijo dijakom omogočiti stik z zemljo in delom na vrtu, ponuditi prostor za sprostitev, druženje in počitek, dvigniti zavest o pomenu lokalno pridelane hrane in krepiti medosebne odnose. Celotno ureditev so na šoli vodili in pripravili sami ter pri tem upoštevali smernice varnega vrtnarjenja na onesnaženih področjih, v mesecu maju pa so z akcijo Podari sadiko tudi izdelali zasaditveni načrt in zasadili zelenjavno-okrasni, zeliščno-dišavni ter čebelam in čmrljem prijazen vrt. Na četrti gredi so vrtičkarji uredili Unescov vrtiček, kjer so letos zasajene stročnice, ki jim je Unesco posvetil celo leto 2016, GCC pa je tudi ena izmed najaktivnejših članic mreže Unesco ASPnet.

Šola je vstopila tudi v družbo Zdravih šol Slovenije, mednarodno mrežo ekovrtov, na GCC pa so se pridružili tudi projektu EAThink 2105, ki ga koordinira Inštitut za trajnostni razvoj, namenjen pa je promociji lokalno pridelane hrane in podnaslovjen s sloganom »Jej lokalno, misli globalno!«. V sklopu projekta so na GCC pred mesecem dni izvedli tudi srečanje slovenskih učiteljev, ki sodelujejo v projektu. Delavnico na temo ekovrtov sta izvedli premakulturni strokovnjakinji Jožica Fabjan in Alenka Henigman, ki sta udeležencem predstavili osnove permakulture, postavitev spiralne zeliščne grede in načine zalivanja vrtov.

Na GCC pa so trud za trajnostni razvoj in spodbudno učno in socialno okolje nadgradili tudi s članstvom v mreži Zdravih šol, ki promovirajo zdravje in dobro počutje učencev in vseh zaposlenih skozi dobro načrtovan kurikul ter šolske dejavnosti na telesnem, duševnem, socialnem in okoljskem področju. Gimnazija Celje - Center se promociji zdravega načina življenja sicer posveča z dijaško ligo med odmori, s športnimi in osvečevalnimi programi med OIV, z rekreacijo za učitelje, s fitnesom in učilnico urejeno z  žogami fitball, različnimi izbirnimi pohodi, organizacijo številnih dobrodelnih prireditev in projektov, prostovoljnim delom, organizacijo strokovnih predavanj za starše, dijake in učitelje, šolski krožek s psihološkimi vsebinami, individualnim svetovanjem dijakom in staršem, sadnim kotičkom z brezplačnimi jabolki med odmori ter že omenjenim ekovrtom. 

 pod slike: fotografije s šolskega ekovrta pri GCC (arhiv GCC)