Domov - > eŠR ->

Blesteči

1.8.2016, avtor: (as) / rubrika: utrip

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) sporoča, da je bil pretekli teden zelo uspešen za mlade slovenske znanstvenike.

Od 25. do 29. julija je Indija gostila 14. mednarodno lingvistično olimpijado. Ekipo, ki je zelo uspešno zastopala Slovenijo, so sestavljali Hana Viktorija Balan z II. gimnazije Maribor, Aleksej Jurca z Gimnazije Bežigrad, Doris Keršič iz Konservatorija za glasbo in balet Maribor in Matija Lovšin iz Srednje šole Črnomelj. Matija Lovšin je na tekmovanju prejel srebrno odličje. Ekipo je spremljala dr. Simona Klemenčič.

Glavna organizatorja olimpijade sta bila univerza Jawaharlal Nehru University in Microsoftov raziskovalni laboratorij v mestu Mysore, ki je znano po svojih palačah, svili in festivalu ter je glavno mesto tretjega najbolj naseljenega predela Indije Karnatake.

Na olimpijadi je sodelovalo 31 držav in 128 tekmovalcev. Podelili so 10 zlatih, 17 srebrnih in 26 bronastih odličij.

V nedeljo, 31. julija, pa nas je dosegla še ena razveseljiva vest, ki je prišla iz Tbilisija iz Gruzije, kjer je potekala 48. mednarodna kemijska olimpijada. Vsi štirje slovenski predstavniki so se okitili z odličji. Martin Rihtaršič in Vid Kermelj z Gimnazije Škofja Loka in Tristan Kovačič z Gimnazije Novo mesto so prejeli bron. Uroš Prešern, prav tako dijak Gimnazije Novo mesto, pa je osvojil srebrno kolajno.

Ekipo spremljata dr. Andrej Godec in dr. Darko Dolenc.