Domov - > eŠR ->

Proti koncu počitnic še na štiri tabore

22.8.2016, avtor: Aljoša Seljak / rubrika: aktualno

Šolske poletne počitnice so počasi bližajo koncu. Še preden pa osnovno- in srednješolci zopet sedejo v šolske klopi, bodo nekateri predzadnji teden počitnic preživeli v družbi svojih vrstnikov na štirih zanimivih poletnih taborih v (so)organizaciji Zveze za tehnično kulturo. Na Medvedjem Brdu namreč od včeraj pa do konca tedna potekata Poletni tabor računalništva in Poletna šola logike, v Pekrah so včeraj začeli ustvarjali mladi radioamaterji, v Ljubljani pa v organizaciji Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani poteka Poletni tabor inovativnih tehnologij.

Na Poletni šoli logike mladi svoje možgane zaposlujejo z osnovami logike, najtršimi logičnimi orehi, lingvistiko in algoritmi. V sproščenem okolju in družbi vrstnikov se bodo naučili reševati logične zanke in uganke, poleg koristno preživetega prostega časa pa je poletna šola lahko tudi dobra priprava na šolsko tekmovanje iz znanja logike, ki bo potekalo konec septembra.

Mladim logikom na Medvedjem Brdu delajo družbo še računalniški navdušenci na Poletnem taboru računalništva, ki ga prirejamo v sodelovanju s Šolo prihodnosti Maribor. Na taboru malo manj izkušeni osvajajo prve programerske izkušnje, tisti z več izkušnjami pa v praksi uporabljajo že pridobljeno znanje in ustvarjajo nove izdelke. Ustvarjajo pa tudi na Poletnem taboru radioamaterjev v Pekrah, kjer se udeleženci spoznavajo z radijsko tehniko in izdelujejo čisto prave sprejemnike za goniometriranje – po domače lisičarje.

Da lahko otroci in mladi poletne počitnice preživijo na čim bolj zanimiv način, teorijo iz šolskih klopi pa v sproščenem vzdušju in med novimi prijatelji preverijo še v praksi, namreč v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije za njih (v sodelovanju z različnimi partnerji) organiziramo tabore s področja naravoslovja in tehnike. Na ta način udeležencem omogočamo pridobivanje dodatnega znanja in razvijanje lastnih sposobnosti. Mladinski raziskovalni tabori in ustvarjalne poletne šole, ki jih v ZOTKS organiziramo že od leta 1967, so namenjeni vsem otrokom in mladim, ki hočejo več, kot jim ponujajo šolske klopi. Na poletnih aktivnostih udeleženci ne počivajo, saj so dnevi zapolnjeni z ustvarjalnimi in raziskovalnimi dejavnostmi. V družbi sovrstnikov se tako spoznavajo z novimi temami, raziskujejo okolico ali pa ustvarjajo lastni izdelek. Ne manjka pa niti športnih niti družabnih aktivnosti.

Več o taborih si lahko preberete tukaj.