Domov - > eŠR ->

Domoznanstvo v kranjski knjižnici

7.9.2016, avtor: Nada Bogataj Kržan / rubrika: utrip

Domoznanski september je v gorenjskih splošnih knjižnicah namenjen prireditvam, s katerimi opozarjajo na bogate zbirke gradiva o gorenjskih krajih in ljudeh. Vsako leto je posvečen aktualnim dogodkom na Gorenjskem.

Letos izpostavljajo razmišljanja o sobivanju različnih kultur na našem ozemlju, ki ima svoje korenine že dolgo nazaj v zgodovini. Novemu okolju so prinesli drugačen način življenja, obogatili so ga in poživili. Z razstavami, pogovori, filmskim večerom, pravljičnimi urami, delavnicami za otroke in improvizacijsko predstavo želijo spodbuditi sprejemanje različnosti v našem vsakdanjem življenju.

V Mestni knjižnici Kranj so 6. septembra 2016 odprli dve razstavi. Mestna knjižnica Kranj je pripravila razstavo Različnost nas bogati, kranjska enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije pa Premike v obljubljene dežele.

Razstavi prikazujeta, kako so se ljudje skozi stoletja priseljevali in od tu odhajali v druge kraje. Selili so se zaradi različnih razlogov, verskih, političnih, ekonomskih ali pa preprosto zaradi ljubezni. V novem okolju so se navadili drugačnega načina življenja. S seboj pa so prinesli svoje navade, vero, prepričanja in spomine. Razstava želi prikazati, da se drugačnosti ne smemo bati. Vsi smo drugačni, le vsak na svoj način. V sodelovanju z lokalnimi skupnostmi so zbirali predmete in skozi njih predstavili zgodbe ljudi, ki so se k nam preselili iz drugih držav.

Razstavi sta predstavila direktorica Mestne knjižnice Kranj Breda Karun in dr. Robert Peskar iz ljubljanskega ZVKDS.

Mestno knjižnico Kranj že od odprtja dalje imenujemo dnevno sobo našega mesta, saj se v njej družimo, prebiramo revije, časnike in knjige, se učimo, gledamo televizijo, poslušamo glasbo in se spoznavamo. Zlasti medsebojno spoznavanje je še kako pomembno. Kako dobro se poznamo, pa lahko izvemo preko tokratne razstave, ki nam približuje različne kulture in narode, ki so se pred leti in desetletji preselili na naše območje. Lepo in prijetno je vedeti, da nas različnost bogati. Ko to vemo, smo veliko bolj odprti. Odprti za nove kulture in nova znanja. Skupaj lahko tvorimo okolje, v katerem se bomo prijetno počutili.

Odprtje so popestrili nastopajoči iz Črnogorskega kulturno prosvetnega in športnega društva Morača Kranj in Makedonskega kulturnega društva sv. Ciril in Metod.

Foto: Nada Bogataj Kržan in Milena Bohinc