Domov - > eŠR ->

Cankar v stripu

8.9.2016, avtor: (soj mizš) / rubrika: aktualno

Z željo ohranjati lik in dela velikega slovenskega pisatelja, dramatika in pesnika Ivana Cankarja bodo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, občina Vrhnika, Cankarjeva knjižnica Vrhnika, zavod za kulturo, izobraževanje in šport Škrateljc, Zavod Ivana Cankarja Vrhnika in Javna Agencija za knjigo RS v petek, 9. septembra 2016, ob 12. uri v prostorih Cankarjeve spominske hiše Na klancu na Vrhniki podpisali dogovor o sodelovanju pri izvedbi projekta Cankar v stripu.

Pred 100-obletnico smrti Ivana Cankarja v letu 2018 bodo v okviru projekta Cankar v stripu izšle tri knjige, predelave in stripovske interpretacije Cankarjevih del in njegovega življenja. S stripovskimi interpretacijami Cankarja želijo avtorji Andrej Rozman Roza, Tanja Komadina, Boštjan Gorenc Pižama, Žiga X Gombač, Igor Šinkovec in Damijan Stepančič približati literarni opus Ivana Cankarja bralcem na sodoben in nekoliko drugačen način, tudi kritičen, raziskovalen in stripovsko provokativen. Gre za enega od načinov, kako aktualizirati odnos do velikega pisatelja in poiskati svežo refleksijo pomena Cankarjevih del in njegovega idejnega sveta za današnji čas, s tem pa spodbuditi nadaljnje interpretacije in razmislek.

Javna agencija za knjigo RS bo omenjene tri knjige, ki bodo izšle do konca leta 2017, umestila v aktivnosti spodbujanja bralne kulture pri določeni ciljni skupini mlajših bralcev. Poleg knjig bodo v okviru projekta Cankar v stripu pripravljene tudi razstave stripovskih ilustracij omejenih avtorjev. Ti bodo aktivni tudi v javnih razpravah, predavanjih in delavnicah, ki bodo izvedene v vseh enajstih območnih knjižnicah po Sloveniji ter v knjižnicah v Trstu in Celovcu. Osrednja tema bo seveda Ivan Cankar in aktualnost njegovih misli za današnji čas.

Razredi zadnje triade osnovne šole in vsi letniki srednjih šol bodo v okviru projekta Cankar v stripu v šolskem letu 2017/2018 povabljeni k nacionalnemu projektu Črtice, v okviru katerega bodo imeli učenci priložnost razviti svoj odnos do Cankarja v eni od umetniških zvrsti. Stripovske izdaje bodo šolarjem v pomoč in navdih pri razvijanju njihovega odnosa do velikega pisatelja in pesnika Ivana Cankarja.