Domov - > eŠR ->

57. bralno leto bralne značke

19.9.2016, avtor: DBZS / rubrika: aktualno

57. BRALNO LETO BRALNE ZNAČKE - 1960/61-2016/17

 17. SEPTEMBER, ZAČETEK BRANJA ZA BRALNO ZNAČKO - 27.000 SLIKANIC

 16. septembra smo na vseh slovenskih osnovnih šolah začeli bralno leto, in tako z branjem počastili dan zlatih knjig, 17. september, dan rojstva in smrti Franceta Bevka.  Na ta dan smo na osnovnih šolah v Sloveniji prvošolcem razdelili slikanice 7 nagajivih Leopolda Suhodolčana in ilustratorja Marjana Mančka.  Na šestih izbranih osnovnih šolah v Sloveniji so slikanice slovesno razdelili slovenski avtorji:

OŠ ČEPOVAN: Žiga X. Gombač

OŠ DR. ANTONA TRSTENJAKA NEGOVA: Andrej Rozman Roza

OŠ FRANJA GOLOBA PREVALJE: Primož Suhodolčan

OŠ MAKSA PLETERŠNIKA PIŠECE (v sodelovanju z ZPM Krško): Tone Partljič

OŠ METLIKA IN OŠ PODZEMELJ (org. DPM Metlika): Desa Muck

OŠ TONETA ŠRAJA ALJOŠE NOVA VAS (BLOKE): Damijan Stepančič

 BRALNA ZNAČKA DANES -  vsako leto 140.000 bralcev, vsako leto več kot 70 % vseh osnovnošolcev, vsako leto 6.400 mentorjev branja v osnovnih šolah, vsako leto več kot pol milijona prebranih knjig,  186.000 razdeljenih darilnih slikanic zbirke Zlata bralka, zlati bralec v zadnjih 13 letih, 463.000 razdeljenih darilnih knjig v zadnjih 13 letih!

 Ob tej priložnosti bi se radi še posebej zahvalili podjetju Hofer, ki kot podpornik programa Društva Bralna značka Slovenije - ZPMS s svojim prispevkom že drugo leto omogoča, da so slikanico prejeli prav vsi prvošolci v Sloveniji in slovenski otroci zunaj njenih meja.

Fotografije: Arhiv OŠ Franja Goloba Prevalje

Avtorja fotografij: št. 1 in 2: Hedvika Gorenšek, št. 3: Franci Štrekelj