Domov - > eŠR ->

Za varnost na cesti odgovorni vsi

22.9.2016, avtor: Barbara Bednjički Rošer / rubrika: utrip

Troje obarvanih oči,
na križišču te svari.
	Ivan Cimerman
 
 
Rdeča,
rumena,
zelena,
gremo!
Varno, varno čez cesto,
gremo, gremo v naše mesto,
varno, varno čez cesto,
gremo, gremo na sprehod!
	Grega Sulejmanovič – Čarovnik Grega

15. evropski teden mobilnosti (http://www.tedenmobilnosti.si/2016/) je letos ponovno povezal naša mesta s prizadevanji za ljudem in okolju prijaznejše načine mobilnosti ter tradicionalno poskrbel, da je bilo središče Maribora polno pestrega dogajanja. V Vrtcu Ivana Glinška je eno pomembnejših vzgojnih sporočil, ki jih vzgojitelji posredujemo otrokom, da smo za varnost na cesti odgovorni vsi, vendar mora biti otrokov vstop v svet prometa, ki smo ga odrasli ustvarili po svoji meri, postopen, pridobivanje prometnih spretnosti pa celostno ‒ z dobrim zgledom in v povezavi z vsemi kurikularnimi področji dejavnosti.

Poznavanje dejanskih sposobnosti otrok in utrjevanje pravilnega vedenja v realnem prometu je obveznost spremljevalcev ‒ vzgojiteljev in staršev, ki z medsebojno komunikacijo, zgledom  in v sodelovanju z okoljem spodbujamo dvig prometnovarnostne kulture in s pogovorom ustrezno pojasnjujemo posamezne prometne situacije.

Ob seznanjanju z varnim ravnanjem v prometu smo z otroki v oddelku Baloni (5‒6 let) spoznavali vrste prometa (cestni, železniški, vodni, zračni) in prevozna sredstva, raziskovali prometne poti v okolici vrtca; se seznanjali s prometnimi znaki za pešce in kolesarje; utrjevali pravila varne hoje … Načrtovana prometna vzgoja omogoča pospeševanja spontanega učenja, prispeva k zdravemu urbanemu življenju z ozaveščanjem pomena gibanja (hoja, kolesarjenje), hkrati pa razvija in usmerja otrokove sposobnosti in potenciale, izboljšuje kakovost življenja otrok in dviguje raven otroške participacije.

Vzgojiteljici, Sandra Žvorc in Barbara Bednjički Rošer, sva s hojo po mestu, z opazovanjem prometnih poti, raziskovanjem prometnih znakov in otroško igro spodbujali gibalne dejavnosti. Z Lidijo Gačnik Gombač smo odkrili Kam gredo spat tovornjaki?, v minutah za poezijo prisluhnili prometnim pesmim Zvezdane Majhen in se naučili  Kolo. Ustvarjalne potenciale smo udejanjali skozi umetnost ‒ slikali smo, se udeležili ZPM-ovih kreativnih delavnic na Trgu Leona Štuklja, si ogledali predstavo S kolesom po srečo! (http://www.pravljicarna.si/o-pravljiarni.html), obiskali Policijsko postajo Maribor I in z ogledom vzgojno-izobraževalne (didaktične) animirane serije Zelena luč ‒ Varno v promet dejavnosti popestrili z medijsko vzgojo.

Glavni cilj cestnoprometnega opismenjevanja najmlajših je pridobivanje izkušenj, spretnosti, znanja in navad za varno vključevanje v promet, saj se sodobni družbi vanj vključujemo dnevno in s tem zaživi otrokovo okolje, ki ga vsakodnevno obdaja, začnejo se prvi koraki k trajnostnemu razvoju urbane mobilnosti in postavljanje temeljev otrokovega življenjskega sloga.

Jurček teče, teče v vrtec,
zjutraj pozno vstal je, joj!
Ko pa pride do križišča,
rdeča luč zasveti: »Stoj!«
Jezno Jurček vanjo gleda:
»Nimam časa stati tu!«
Pomežikne luč rumena
in takole reče mu:
»Malo še potrpi, glej -
luč zelena, brž naprej!«