Domov - > eŠR ->

Oko besede tudi na beltinški šoli

27.9.2016, avtor: Cvetka Rengeo / rubrika: utrip

Vsakoletna stalnica literarnega srečanja so obiski pisateljev na pomurskih osnovnih in srednjih šolah. Na osnovni šoli Beltinci smo teh obiskov vedno veseli, saj je to enkratna priložnost, da učenci spoznavajo slovensko mladinsko književnost, delo pisatelja in njegovo ustvarjanje. Hkrati je odlična promocija branja.

V petek, 23. 9. 2016, nas je obiskala pisateljica Aksinja Kermauner, ki ustvarja knjige za slepe in slabovidne otroke in se v svojih knjigah dotika drugačnosti.

Ogledali smo si njeno prvo pesniško zbirko Ples pravljic, ki jo je izdala leta 1977, mladinska romana Berenikini kodri in Orionov meč ter prvo slovensko tipno slikanico Snežna roža, ki jo je izdala leta 2005. Predstavila nam je knjige in učbenik, napisane v brajevi pisavi, pripomočke za pouk in vsakdanje življenje za slepe in slabovidne. Srečanje je bilo bogato in izredno poučno. Učenci so z velikim zanimanjem prisluhnili pisateljici, ki jim je zelo nazorno približala svet slepih in slabovidnih.

Literarno srečanje Oko besede se je končalo v nedeljo, 25. 9. 2016, s podelitvijo 20. večernice, nagrade za najboljše mladinsko literarno delo minulega leta, ki je letos prvič potekala v neposrednem prenosu na 1. programu RTV Slovenija ob 21. uri. Nagrado je prejel dr. Peter Svetina, pesnik, pisatelj, slovenist, za knjigo Kako zorijo ježevci, ki je izšla pri založbi Miš.