Domov - > eŠR ->

Vrvenje znanosti

27.9.2016, avtor: (soj mizš) / rubrika: aktualno

V Ljubljani se je 27. septembra začel 22. Festival znanosti »Opazujem, raziskujem, razlagam«, ki ga organizirajo Slovenska znanstvena fundacija, Kemijski inštitut, Univerza v Ljubljani ter Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo. Častno pokroviteljstvo festivala je prevzel akademik prof. dr. Tadej Bajd, predsednik SAZU. Odprtja festivala se je udeležila tudi ministrica dr. Maja Makovec Brenčič, ki pozdravlja trud Slovenske znanstvene fundacije pri promoviranju dosežkov in pomembnosti slovenske znanosti.

Razveseljivo je, da festival daje prostor celotni izobraževalni verigi, od najmlajših, ki bodo raziskovalci šele postali, do uveljavljenih znanstvenikov, ki so najboljši zgled in hkrati promotorji znanosti s svojim raziskovalnim delom. Tudi na MIZŠ predstavlja promocija znanosti eno izmed prioritetnih področij. Navsezadnje tematiko naslavlja tudi Raziskovalna in inovacijska strategija Slovenije, po kateri mora znanost postati predmet radovednosti mladih. S promocijskimi dejavnostmi je treba mladim zagotoviti preživljanje prostega časa tudi v stiku z znanostjo. In prav temu smo priča na Festivalu znanosti,  ki se letos odvija v prostorih Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo. Odprt bo do 29. septembra. Tam bo v tem času vrvelo od znanstvenih dogodkov, eksperimentov in predavanj za mlade.

Že oktobra pa letos prvič MIZŠ pripravlja več dogodkov pod skupnim imenom »Mesec znanosti«. Odvijali se bodo od oktobra do konca leta, največ jih bo v novembru. Z njimi bo ministrstvo skušalo še dodatno postaviti znanost v središče dogajanja. Dogodki bodo povezani s predstavitvijo, delom, uspehi in promocijo slovenske znanosti ter njenih raziskovalcev. Prikazani bodo rezultati uspešnosti slovenskih prijaviteljev v Okvirnem programu EU za raziskave in inovacije, ministrstvo bo organiziralo slovensko-italijanski raziskovalni dan, pripravilo bo regionalno ERC (European Research Council) konferenco, namenjeno raziskovalcem, da bi jih podrobneje seznanili z inštrumenti ERC. Zvrstili se bodo tudi številni drugi dogodki: http://www.mizs.gov.si/fileadmin/mizs.gov.si/pageuploads/Znanost/pdf/Mesec_znanosti/Mesec_znanosti_2016.pdf