Domov - > eŠR ->

Na dunajski ljudski šoli odslej tudi pouk slovenščine

30.9.2016, avtor: (soj mizš) / rubrika: aktualno

Na Dunaju se je po dolgoletnih prizadevanjih MIZŠ in MZZ (še posebej Veleposlaništva RS na Dunaju) ter v sodelovanju s pristojnimi avstrijskimi šolskimi oblastmi prejšnji teden prvič začel pouk slovenščine kot maternega jezika (Muttersprachlicher Unterricht).

Pouk je namenjen otrokom, ki obiskujejo dunajske ljudske šole (1.-4. razred osnovne šole). Poteka ob sredah od 15.15 do 17.45, in sicer na Ljudski šoli Stubenbastei v središču Dunaja. Ocena iz maternega jezika (slovenščina) se bo vpisala v spričevalo, čeprav otroci prihajajo iz različnih šol in pouka ne obiskujejo na svoji matični šoli. Trenutno pouk obiskuje 10 učencev.

Pouk maternega jezika je sicer krovni projekt zveznega ministrstva za izobraževanje Republike Avstrije, ki ga v sodelovanju z deželnimi vladami tudi organizira in financira. Ključni cilj učenja maternega jezika je spodbujanje večkulturnosti ter razvoj ali krepitev dvojezičnosti. Še posebej je pouk usmerjen v razvoj osebnosti in identitete šolarjev, katerih materni jezik ni oz. ni samo nemški. Slovenščina se je tako po večletnih prizadevanjih pridružila več kot 20 drugim tujim jezikom, ki se jih lahko otroci na dunajskih državnih šolah učijo kot materinščine.

Pouk izvaja učiteljica Lucija Štamulak, sicer učiteljica dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture, ki ga na Dunaju že vrsto let organizira in v celoti financira MIZŠ.