Domov - > eŠR ->

Praznično razpoloženi

11.10.2016, avtor: Romana Fras / rubrika: utrip

Naš vrtec je hiša, polna otrok, otroške igrivosti, radoživosti in veselja, zato smo se odločili, da obeležimo 30-letnico vrtca prav v času, ko praznujejo otroci, ob tednu otroka ( 3.10 .-7. 10. 2016).  Tako smo v teh prvih jesenskih dneh v vrtcu enote Pristan - Vrtec Ivana Glinška Maribor pripravili različne aktivnosti in pester program za otroke. 

V naši enoti je pet oddelkov: dva jaslična (Raki in Kiti) in trije vrtčevski (Pingvini, Delfini in Sovice).  V enoto je trenutno zajetih 84 otrok.

Na ta pomemben dogodek smo se vsi, otroci  in  vzgojiteljice, skrbno in zavzeto pripravljali. Vrtec je najprej dobil lepo jesensko podobo, dekoracijo, ki so jo izdelali otroci in smo jo namestili  po vseh hodnikih. Sledila je izdelava plakatov po skupinah in pogovor o tem, kaj  želimo našemu vrtcu ob praznovanju. Izdelane plakate smo izobesili na vidna mesta v vrtcu in tako sporočili vsem, ki so prihajali v naš vrtec, da se pripravljamo na pomemben dogodek. Ob tem so starši obujali spomine na svoje prve vtise, ki so jih imeli kot varovanci našega vrtca. Pripovedovanja staršev so bila zanimiva. Začutiti je bilo, da imajo lepe spomine in da jim misli rade uhajajo v njihovo otroštva, ki so ga preživeli v našem vrtcu.

Starejši otroci iz skupine Sovice so poskrbeli tudi za zunanjo praznično dekoracijo vrtca: naslikali so  risbice in dodali pisane balone. Naredili so velik plakat s torto, ki so ga izobesili zraven risbic.  Vsi sprehajalci so ga lahko videli že od daleč.

Na dan praznovanja, v sredo, 5. oktobra letos,  so vzgojiteljice  poskrbele za raznovrstne in pestre delavnice na prostem. Vrtčevsko igrišče se je spremenilo v pravljično deželo, v kateri so se vsi otroci počutili čarobno. Otroke je v čarobno deželo pripeljala in jih pozdravila prijazna čarovnica Betka. Zapel je čarovniški zborček in sledil je nagovor ravnateljice. Ob toplem, jesensko sončnem vremenu so se otroci igrali v indijanskih šotorih, ustvarjali izdelke iz slanega testa, si ogledali čarovniški  laboratorij s čarovnijami - poizkusi. Preizkušali so se v  gibalnem kotičku, kjer so potekale športne igre, in ustvarjali iz naravnih materialov. Vse delavnice so vodile vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljic našega vrtca. Zahvala velja predvsem njim, ki vsakodnevno poskrbijo, da je našim malčkom v vrtcu lepo, in ob tej priložnosti so se izjemno potrudile.

Čas je hitro minil in že je bilo na vrsti praznično kosilo (s slastnim mafinom za posladek), pripravile so ga naše kuharice. Otroci so polni vtisov in zadovoljnih obrazov še dolgo govorili o čarobni vasi, praznovanju, rajanju …  Ob tem je bilo vsem nam, strokovnim delavkam, ki svoje poslanstvo opravljamo s srcem in z vso predanostjo, prijetno.  Lahko smo samo še potrdile, da smo dosegle zadani cilj - ta, da otroci zares praznujejo.

V prihajajočih dneh meseca oktobra 2016 bomo v našo enoto Pristan povabili še otroke iz drugih enot (Gregorčičeva, Gledališka, Krekova, Kosarjeva, Smetanova in Ribiška ) Vrtca Ivana Glinška Maribor, da bodo tudi oni začutili naš praznični utrip.

Nekaj utrinkov z našega praznovanja si lahko ogledate v priloženih fotografijah.

Romana Fras, dipl. vzg., vodja enote Pristan, Vrtec Ivana Glinška Maribor