Domov - > eŠR ->

Prve diplome za diplomirane gradbene inženirje

17.10.2016, avtor: Stanislav Jesenovec / rubrika: utrip

»Kjer so šole, je tudi razvoj,« sta neposredno in v pripovedi, da bi na Gorenjskem pridobili več višjih in visokih šol, izpostavila direktorica Darinka Rakovec in prof. dr. Peter Vencelj. Slednji je sicer kot dekan zasebne Visoke šole za gradbeno inženirstvo Kranj spomnil, kako je med svojim ministrovanjem v prvi vladi Republike Slovenije spodbujal gorenjske šole, da bi pristopile k oblikovanju srednje-, višje- in visokošolskih programov, da mladim ne bi bilo treba  hoditi na šolanje drugam ali celo v druge države. Ocenil je, da so potrebovali kar okrog petnajst let, da so uresničili njegove pobude. Žal teh let ne bo mogoče nadoknaditi. Tako ima po informaciji Darinke Rakovec Gorenjska le pet visokih šol in FOV- Univerze v Mariboru, Ljubljana pa 28 fakultet v sklopu Univerze in še dvanajst samostojnih visokih šol in fakultet.

Če je Peter Vencelj na koncu slovesnosti ob 20-letnici EDC pohvalil Darinko Rakovec, da je po vodenju redne poklicne in srednje šole v zasebni EDC-Kranj, Višji strokovni šoli, poskrbela za nadaljevanje študija na tej in tudi visoki strokovni stopnji, in se je to slišalo kot skoraj nekaj samoumevnega in družbeno želenega, pa so nekdanji študentje in sedemnajst novih diplomantov višje šole in prvih osem visoke lahko slišali tudi precej zanimivih spoznanj. Tako si je, denimo, večino študentov plačala šolnino sama. Gradbeništvo je od pradavnine tako temeljna panoga kot pridelava hrane. Zdrava in inteligentna gradnja dviga kakovost bivanja in tudi zato je v tej panogi zelo pomembno znanje. Sedež šole je bil najprej na Rakovici in prvo leto jo je v najeti učilnici v tekstilni šoli obiskovalo 37 udeležencev. Naslednje leto so na Rakovici prizidek terase predelali v učilnico, decembra 1999. leta pa je državni sekretar Alojz Pluško kot posebno pozornost ministrstva prerezal trak na vhodu v prve prostore na Gorenjesavski 9 v Kranju. Direktorica Darinka Rakovec je namreč teden dni prej doživela hudo prometno nesrečo. Za pridobitev licence študija na višji šoli so se potegovali šest let in začeli z vpisom leta 2003. Kar 300 jih je šolo obiskovalo v letih 2007 in 2008. Na nedavni slovesnosti 10. oktobra letos pa so Ninoslavu Bačiću podelili diplomo inženirja varstva okolja s številko 460. Za poučevanje je v programu za gradbenega inženirja ali inženirja varstva okolja in komunale angažiranih 24 predavateljev, ki so bili kot redno zaposleni v gradbenih in drugih podjetjih vsak dan neposredno v strokah. Ravnateljica Barbara Kalan je tokratnim diplomantom višje šole zaželela, da naj znanje, ki so ga pridobili v teh dveh letih, najbolje uporabijo in naj jim bo čim bolj koristi na njihovem delovnem področju. 

V Visoki šoli za gradbeno inženirstvo Kranj je angažiranih osemnajst habilitiranih predavateljev. V letu 2007 je ožja ekipa opravila na osnovi tradicije in s finančnimi sredstvi EDC primerjalni študij sorodnih programov v Firencah, v nemškem Achnu, na beograjski gradbeni fakulteti ter na  domačih - ljubljanski in mariborski. Prvo vlogo za akreditacijo so oddali leta 2008. Zaradi »dlake v jajcu« jim ni uspelo. Za novega ministra je bilo treba ponovno pripraviti zahtevek za akreditacijo. Obsegal je 86 strani strokovnega teksta. Ker članica komisije, presojevalka s splitske fakultete ne razume slovensko, je prevajalka v sedmih dneh vlogo prevedla v angleščino. Z nadčloveškimi napori. Licenco za zavod so potem dobili leta 2012, za program pa 2014. Takrat se je prvič vpisalo v program 36 študentov. Dekan Peter Vencelj je popihal direktorici na srce z besedami, da jo že dolgo pozna in ve, da je trmasta, a da je tako nadpovprečno trmasta in vztrajna,  je dojel šele zdaj. Zadovoljen je, da smo dobili nove diplomirane inženirje gradbeništva. Želi pa, da bi se študij usmeril tudi v kakovostno in spoštljivo obnavljanje starih mestnih jeder.

Vsem skupaj se je s šopkom cvetja direktorici in celovito zahvalo sorodnikom, prijateljem in predavateljem ter vodstvu EDC in šol zahvalil diplomant Rok Donša.

Besedilo k slikam (foto: Mira Marič)

Zgoraj: Ravnateljica EDC Kranj, Višje strokovne šole, Barbara Kalan, je iskreno čestitala novim sedemnajstim gradbenim inženirjem ali inženirjem varstva okolja in komunale.

Spodaj levo: Diplomanti višje šole so postali inženirji, prvih osem diplomantov zasebne   visoke šole pa diplomirani gradbeni inženirji.

Spodaj desno: Obiskovalci slovesnosti ob 20-letnici EDC Kranj, Višja strokovna šola, v dvorani Mestne knjižnice Kranj ter podelitve petindvajsetih diplom so lahko iz nagovora   prof. dr. Petra Venclja izluščili, zakaj zaostajamo pri višje- in visokošolskem strokovnem izobraževanju na Gorenjskem ter si zaželeli, da bi se uresničile njegove besede, da je gradbeništvo spet v časih razcveta.