Domov - > eŠR ->

Kinoteka praznuje

26.10.2016, avtor: Ana Šturm / rubrika: aktualno

Slovenska kinoteka je bila s sklepom vlade uradno ustanovljena 19. avgusta 1996. Kmalu je postala središče slovenske filmske kulture ter odprt in živahen prostor za srečevanje posameznikov in skupin, zaljubljenih v film.

V Kinoteki s posebnimi dogodki že vse leto obeležujemo 20. obletnico. V soboto, 22. oktobra, so vse prijatelje Kinoteke, gledalce in cinefile razveselili s 35-mm filmskim maratonom. 20 ur filmskih užitkov za 20 let Kinoteke.

V ponedeljek, 24. oktobra, je potekala tudi slovesnost ob 20. obletnici Slovenske kinoteke, in sicer pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

O preteklosti in prihodnosti Kinoteke je na slovesnosti spregovorili svetovalec predsednika Republike Slovenije akad. dr. Boštjan Žekš, minister za kulturo gospod Anton Peršak, botra Kinoteke gospa Štefka Kučan in direktor Kinoteke gospod Ivan Nedoh.

Nagovorom je sledila projekcija filma Ko sem bil mrtev (Ernst Lubitsch, 1916). Film, ki je dolgo veljal za izgubljenega, sta po srečnem naključju odkrila prvi direktor Slovenske kinoteke, Silvan Furlan, in dolgoletna kustosinja muzejskega oddelka Kinoteke Lilijana Nedič. Pomembno odkritje je Kinoteko vrisalo tudi na mednarodni zemljevid arhivov in kinotek.

Projekcijo sta v živo spremljala Andrej Goričar na klavirju in Jože Kregar na saksofonu in klarinetu. Igrala sta glasbo za film Ko sem bil mrtev, ki jo je Urban Koder napisal ob odkritju filma.