Domov - > eŠR ->

Izmišljije ministra Koprivnikarja

4.11.2016, avtor: (info SVIZ) / rubrika: aktualno

Ljubljana, 4. novembra 2016 – »Sindikati so zahtevali, da vlada pristane na pogoj, da nima možnosti niti predlagati spremembe, brez da sindikati s tem soglašajo,« je po včerajšnji seji vlade povedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar in se sredi belega dne zlagal slovenski javnosti! Sindikati javnega sektorja nismo nikoli rekli kaj tako absurdnega. Minister Koprivnikar si je to trditev izmislil, da bi prikril dejstvo, da vlada odstopa od podpisanega zagotovila o soglasju pri temeljnih vprašanjih plačnega sistema, ki ga je dala sindikatom javnega sektorja. Da bi prikril, da slovenska vlada, ki je svoj mandat nastopila z visokoletečimi obljubami o utrjevanju pravne države, o spoštovanju socialnega dialoga, nima namena spoštovati podpisanih pogodb, nam je pripisal zahtevo, ki žali zdravo pamet.
Vlada se je v lanskem dogovoru s sindikati zavezala, da bo o temeljnih vprašanjih plačnega sistema z nami dosegla soglasje. Nobenih čejev, nobenih »praviloma«! Enoznačno in jasno kot beli dan! Pristala je na soglasje z nami o temeljnih vprašanjih plačnega sistema. In zdaj minister Koprivnikar trdi, da bi bilo ustavno sporno, če bi vlada pristala na to zahtevo. Vlada ni le pristala, ampak se v iztožljivem dogovoru, ki ima naravo kolektivne pogodbe, tudi formalno, s pravnimi posledicami, zavezala k soglasju (!). Ali vlada – pri stotnijah zaposlenih strokovnjakov – lansko leto, ko je z nami podpisovala dogovor, ni vedela, da je taka zaveza lahko ustavno sporna? Kaj naj si mislim o taki vladi? In, mimogrede, kaj bi bilo lahko ustavno spornega, če se vlada svobodno odloči, da bo iskala soglasje o ključnih vprašanjih plačnega sistema s sindikati in o tem s partnerji podpiše pogodbo? Ali vlada meni, da ga je v demokratičnih državah, ki spoštujejo evropsko sprejeta načela socialnega partnerstva, sploh dopustno spreminjati? Morda na Madžarskem, ne pa v državah z demokratično tradicijo.
In učbeniški primer sprenevedanja ministra Koprivnikarja je, ko doda, da vlada ne razume, zakaj sindikalna stran vztraja pri tej zahtevi.  Ne razume, da vztrajamo pri podpisanem zagotovilu vlade, da bo z nami dosegla soglasja o spremembah Zakona o sistemu plač? Človek, ki je na vladni strani vodil pogajanja, na katerih je vlada zavezo sprejela, ki natančno ve, da je bila vladna zaveza za soglasje eden od ključnih razlogov, da smo sindikati, ki smo morali odstopiti od nekaterih bistvenih zahtev, dogovor tudi podpisali, ne razume, zakaj vztrajamo? Če tega ne razume, kaj potem sploh razume?
Za javne uslužbenke in uslužbence ponižujoče sprenevedanje je minister stopnjeval z izmišljijo, da si vlada želi odpraviti anomalije, a se je »sindikalna stran »šele na zadnjih nekaj sestankih pridružila predlogu«. Od 8. julija letos ima vlada na mizi predlog Konfederacije sindikatov javnega sektorja za odpravo anomalij v skupini J in nekaterih drugih skupinah. Do danes nam na ta predlog ni odgovorila! Vlada naj bi si želela odpraviti anomalije, do danes ni predlagala nikakršne odprave anomalij, hkrati pa v proračunih za prihodnji dve leti za ta namen ni enega samega evra. Iz koga se minister norčuje?

Branimir Štrukelj,
glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije