Domov - > eŠR ->

Pavčkove vitice 2016

5.11.2016, avtor: Marija Volf / rubrika: utrip

Slovesna sklepna prireditev je potekala v petek, 21. oktobra, na dan pete obletnice pesnikove smrti. Mladi pesniki, mentorji, starši in drugi obiskovalci smo se zbrali v Osnovni šoli Toneta Pavčka v Mirni Peči. Prisluhnili smo kulturnemu programu tamkajšnjih učencev, ravnatelju Danijelu Brezovarju in vodji natečaja Mojci Žefran. Najbolj doživeti del srečanja pa so bile interpretacije pesmi devetih finalistov natečaja ter podelitev priznanj in nagrad najboljšim.

Tudi letošnji natečaj je privabil veliko mladih pesnikov iz 15 osnovnih šol z območja Dolenjske, Bele krajine in Posavja – 160 učencev je ustvarilo kar 182 pesmi! Ustvarjalni navdih so črpali iz verzov Pavčkove pesmi Moj rojstni kraj. Vse pesmi so zbrane v priložnostnem zborniku Nekje …, ki sta ga izdali osnovna šola in Občina Mirna Peč, in smo ga prejeli v dar vsi sodelujoči učenci, mentorji in šole.

Osnovno šolo Stari trg ob Kolpi je zastopala osmošolka Lucija Konda s pesmijo Moja domovina. Učenka je bila zelo uspešna, saj je strokovna ocenjevalna komisija usvrstila njeno pesem med devet najboljših na letošnjem natečaju (ostali nagrajenci so bili še učenci iz osnovnih šol Bršljin, dr. Pavla Lunačka Šentrupert, Veliki Gaber in Toneta Pavčka Mirna Peč). Luciji iskrene čestitke, njenemu očetu Ivanu pa zahvala, saj je tudi letos poskrbel za prevoz v Mirno Peč.  


Ob dogajanju je osmošolka Lucija Konda zapisala takole:

"Na prireditvi 3. Pavčkove vitice je bilo lepo in doživeto. Zelo sem vesela, da sem se uvrstila med 9 najboljših. Letos smo pisali pesmi na temo rojstnega kraja in domovine. Še posebej sem vesela, da znamo tudi mi mladi napisati pesmi, ki imajo zelo dobra sporočila. Tako lahko povemo svetu, kaj si mislimo. Jaz sem se ob pisanju pesmi velikokrat spomnila na pesnika Toneta Pavčka in na njegove pesmi, zlasti mi je všeč verz »Ko hodiš, pojdi zmeraj do konca.« Hvaležna sem Osnovni šoli Toneta Pavčka Mirna Peč za lepo prireditev, nagrado in pogostitev.  Navdušila me je tudi njihova nova, zares lepa šola z urejeno okolico. Na literarnem natečaju sem sodelovala že drugič in se veselim tudi naslednjega."

Objavljamo še njeno pesem

Moja domovina

Domovina je kot dobra mati,                                    Moja domovina,
ki velja jo globoko spoštovati.                                   letos slaviš.
Domovina je kot pravi brat,                                      Še na mnoga leta ti želim
ki imaš ga srčno rad.                                                  in se s tabo radostim.
                                                                                         Kjerkoli po svetu bom hodila,
Domovina – to je dom,                                               le tebe vedno v srcu bom nosila.
kjer živiš,
kjer si varen,
kjer po poljih metulje loviš,                                        
kjer v sinje nebo strmiš,                                            
kjer se ničesar ne bojiš,
kjer jočeš,
ko ti je hudo,
kjer se smejiš,
ko ti je lepo.