Domov - > eŠR ->

Ambasadorji Belega galeba v Piranu

13.11.2016, avtor: prof. dr. Mirko Slosar / rubrika: utrip

Združenje pedagogov tehnične ustvarjalnosti Slovenije skupaj s profesorji svetovnega združenja inženirskih pedagogov skrbi za tehnične talente in za razvoj sodobne inženirske pedagogike. Letos je slavilo 15-letnico delovanja. Ta konec tedna je v Portorožu, v prostorih Grand Hotela Bernardin potekal 19. Mednarodni znanstveni simpozij Tehnična ustvarjalnost v obliki projektnega dela, ki so se ga v več sekcijah udeležili učitelji iz Slovenije in tujine. V sklopu  otvoritvenega dela simpozija so predstavniki ZPTU Slovenije s predsednico združenja prof. ddr. Jožico Bezjak obiskali piranskega župana dr. Petra Bossmana. Podrobno so mu predstavili svoje delovanje in dosežke ter načrte za delo v prihodnje. Ker mu je slovensko združenje skupaj s člani svetovnega združenja inženirskih pedagogov oktobra na svečani podelitvi v GH Bernardinu v Portorožu ob 15-letnem delovanju ZPTU Slovenije podelilo posebno priznanje kot enemu od največjih ambasadorjev medkulturnega dialoga v Sloveniji in zunaj nje, so ga povabili kot predavatelja v sekcijo Medkulturnost na prihodnji Mednarodni simpozij, ki bo potekal 2. in 3. decembra letos v Kongresnem centru Bernardin. Kot se je izrazila v povabilu sama predsednica združenja, ga je 40 let dela in življenja v Sloveniji zagotovo dodobra izklesalo v pravega ambasadorja medkulturnosti  v vseh pogledih.

Ob tem nadvse zanimivem srečanju so županu Občine Piran v sklopu petletnega programa Medkulturni dialog - Ambasadorji Beli galeb (Intercultural dialogue - Ambassadors white seagull ), ki poteka že to celo leto, predali donacijo 155 knjig otroških pesmi iz pesniške zbirke Poje jih Blažek – Narava skozi vse leto, Moji prijatelji, Ko bom velik, bom … in 35 zvočnih slikanic. Namenili so jih otrokom piranskih vrtcev, otrokom delavcev kabineta župana in učencem Centra za usposabljanje Elvira Vatovec iz Strunjana. Zagotovo jih bodo  vsi  veseli.

Ker je gospod župan dr. Peter Bossman pred kratkim praznoval tudi svoj osebni praznik, so mu v imenu slovenskega združenja in članov svetovne inženirske pedagogike podarili etnografsko skulpturo ptujskega kurenta, ki mu bo prinašal pomlad in odganjal zimo pri njegovem poslanstvu medkulturnosti tako v Sloveniji kot doma in tujini.

Povzetek iz predgovora h knjigam:

"Pesmice so nastale iz spoznanja, da jih otroci potrebujejo, da jih radi poslušajo in berejo, pojejo, se jih radi naučijo. Z njimi si bogatijo svoj besedni zaklad, dobivajo občutek za ritem in zvočnost lepe slovenske besede. Pesmi so povečini kratke, enokitične, saj si jih tako lažje in hitreje zapomnijo; v njih je v najkrajši obliki povedano veliko, a na zelo enostaven, otrokom prilagojen način.

Vsebinsko posegajo na različna področja otrokovega življenja – v prvem zvezku z naslovom Narava skozi vse leto se najprej srečamo z vsemi meseci, nato pa so štirje letni časi vodilo za kar 60 pesmic, v katerih so prikazana občutja, dogodki, živi svet iz narave in živali; v drugem zvezku  Moji prijatelji so  pesmice o domačih in gozdnih živalih,  v tretjem Ko bom velik, bom…pa so pesmicah predstavljeni najznačilnejši poklici skozi čas. Avtorica ddr. Jožica Bezjak razpira živo pisano pahljačo prizorov iz malega otroškega sveta, nevsiljivo obarvano s pridihom poučnosti in vzgoje.

Pesmice so po vsebini in obliki namenjene otrokom in seveda tudi njihovim staršem pri odkrivanju malega otroškega sveta,  posebej pa bodo služile tudi kot didaktično sredstvo za uvodno motivacijo pri pouku. Tako jih bodo lahko uporabljali vzgojitelji predšolskih otrok v vrtcih, še posebej pa  učitelji v prvih treh letih osnovne šole, saj se povezujejo s tematskimi sklopi prvega triletja devetletke. Pesmi bogatijo še čudovite ilustracije, ki bodo otrokom popestrile in polepšale dan.

In kdo je Blažek? To ni resničen deček.  Avtorica ddr. Jožica Bezjak je v njem videla skrito besedno igro. To ime namreč predstavlja vse male otroke, ki so dobesedno blaženi v sreči svoje mladosti, v svojem veselju ob odkrivanju sveta in življenja. Pri tem pa jim bodo v veliki meri pomagale tudi pesmi, zbrane v tej zbirki."

 

Prof.dr. Mirko Slosar

Foto: Vesna Tomc Lamut,prof.