Domov - > eŠR ->

Zajtrk le za uvod

21.11.2016, avtor: Barbka Borštnar / rubrika: utrip

Tako kot vse osnovne šole in vrtci  je tudi naša šola vključena v projekt  Tradicionalni slovenski zajtrk.  Že nekaj let pa poleg zajtrka organiziramo tudi naravoslovni dan za vse učence od 1. do 9. razreda.  Naši učenci tako spoznavajo pomen zdrave prehrane in telesne dejavnosti za zdravje, pomen zajtrka in rednega zajtrkovanja, koristi uživanja lokalne hrane, pomen lokalne pridelave in predelave hrane, pomen kmeta kot pridelovalca hrane in pomen čebelarstva, pomen pozitivnega odnosa do narave in okolja, način krepitve zdravja in preprečevanja debelosti, kulturo uživanja obrokov.

Na petek  smo se pripravljali ves teden, saj je bilo z uskladitvijo vseh aktivnosti precej dela.

Dan smo začeli z  zajtrkom: črn kruh z maslom in domačim šolskim medom, mlekom in jabolkom. Pridružili so se nam tudi različni gostje. Dodobra smo se podprli z domačo hrano, nadaljevali pa smo z različnimi dejavnostmi.

Prvošolci so se z gostjo iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje pogovarjali o zdravi prehrani. Po pogovoru so pripravili sadno-zelenjavne krožnike in nabodala ter jih seveda z užitkom pojedli.

Drugošolci so obiskali laboratorij v trboveljski  bolnišnici in likovno ustvarjali.

Tretješolci so v šolski kuhinji spekli perkmandeljce, tradicionalno zasavsko pecivo, si zapisali recepte in likovno ustvarjali.

Četrtošolci so se pogovarjali s čebelarjem Milanom, ki na naši šoli vodi čebelarski krožek. Po njegovi zaslugi (in seveda po zaslugi pridnih čebelic) pridelamo domači šolski med. Naučili so se zapeti Slakovo pesem Čebelar in zaplesati na pesem Čukov Čebelice.

Petošolci  so obiskali kmetijo Verk v Knezdolu. Ogledali so si, kako redijo ovce, prašiče in kokoši nesnice. Razkazali so jim kmetijo in predstavili njeno zgodovino. Na kmetiji so dobili tudi malico.

Tudi šestošolci so se odpravili na kmete, in sicer na  kmetijo Požlep v Knezdolu. Ogledali so si pekarno Pod lipo in nasad orehov. Spoznali so delo v pekarni in si sami strli orehov, kolikor so jih mogli pojesti.

Sedmošolci so se seznanjali z osnovami podjetništva v sodelovanju z Gimnazijo in Ekonomsko šolo Trbovlje. V dveh skupinah so ustvarili podjetji, ki se ukvarjata s hrano.

Osmošolci so obiskali Srednjo šolo Zagorje in sodelovali v delavnicah prve pomoči. Dijaki zdravstvene vzgoje so jim pokazali osnove prve pomoči, učence so naučili pravilnega rokovanja z dojenčkom in kako izmeriti sladkor in krvni tlak. Obnovili so osnove anatomije.

Devetošolci so si ogledali film o hitri prehrani in imeli delavnico o vzgoji za zdravo spolnost z gostjo iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Učenci in učitelji se zavedamo pomena zdrave hrane, predvsem domače lokalno pridelane hrane. Domače hrane nismo samo pojedli, pač pa smo si jo v različnih delavnicah sami pripravili, se seznanili z življenjem na kmetiji ter si ogledali način pridelave in predelave hrane.