Domov - > eŠR ->

33 Prešernovih priznanj

1.12.2016, avtor: Gregor Deleja / rubrika: utrip

Gimnazija Celje – Center (GCC) se lahko pohvali z izjemno pestrim kulturnim življenjem. Dijaki in mentorji s svojim delom barvito dopolnjujejo šolski prostor, pa tudi lokalno, nacionalno in mednarodno okolje. Za dosežke in uspehe na področju kulture je GCC kot edina srednja šola v Sloveniji v lanskem šolskem letu prejela tudi laskavi naziv Kulturna šola 2015-2020, ki ga podeljuje Javni sklad Republike Slovenije z kulturne dejavnosti.

Vsako leto ob prazniku Prešernovega rojstva dijakom podelijo šolska Prešernova priznanja, na ta dan pa so razglašeni tudi zmagovalci šolskega literarnega natečaja za Najkratko zgodbo, ki že sedmo leto poteka na šoli. Letošnje leto sta s svojimi literarnimi stvaritvami najbolj prepričala Ana Logar iz 3. i, ki je z zgodbo Nepremičninski agent posebne sorte osvojila nagrado strokovne komisije in Aljaž Primožič iz 1. b, ki je s Pokopališčem sveta prepričal bralce šolskega spletnega časopisa Sledko. Prejemniki šolskih Prešernovih priznanj za leto 2016 pa so: Samanta Kunšt, Anže Lečnik, Mateja Kužner Čelešnik, Matevž Metulj, Barbara Tadina, Rebeka Kovše, Anže Primožič, Sanja Stropnik, Žiga Pinter, Miha Koren, Nace Delopst, Tjaša Lea Kosmatin, Dijana Stojančič, Klementina Krulec, Sara Brglez, Matej Fajs, Andrej Stanišič, Katarina Žurej, Anamarija Založnik, Klementina Zavšek, Ana Golnar, Tilen Letner, Ana Kolšek Orlač, Jona Veber, Maja Apat, Luka Kuhar, Leja Lešnik, Barbara Lipnik, Marina Pevec, Lana Soklič, Daša Vinšek, Tadeja Novak in Monika Tajnik.

Kulturni program prireditve je bil v znamenju verzov Srečka Kosovela, v katerega poeziji se iz leta v leto bolj prepoznavamo ne le Slovenci, ampak ves evropski kulturni prostor, saj je to pesnik, ki je kljub svoji mnogo prezgodnji smrti pred 90 leti preroško videl v naš čas, v svojem nagovoru pa je našo kulturo kot »temeljni gradnik Slovenstva in najtrdnejši vezni člen razumevanja med narodi sveta, ki izhaja iz preprostega spoštovanja do sebe in drugih«, izpostavil tudi ravnatelj GCC prof. Gregor Deleja.

Prireditev je sicer uvedla pestro decembrsko dogajanje na GCC. Že v soboto, 3. 12., bo GCC ponovno gostila božično-novoletni bazar III. OŠ Celje s premiero projekta Božična pesem, teden dni kasneje se na šoli začenja dobrodelna Anina zvezdica, akcija izmenjave rabljenih oblačil in projekt MajhČilnice, 8. 12. bo v Narodnem domu ponovno zazvenel Miklavžev koncert z gosti iz III. OŠ, 16. 12. bodo glasbeniki z GCC nastopili v Vojniku, 21. 12. se na šoli začenjajo dnevi obveznih izbirnih vsebin in veseli december, zvečer pa tudi druženje generacij v Celjskem mladinskem centru. Dijaki krožka GCC StartUp ter šolskega spletnega časopisa Sledko bodo obeležili tudi mednarodni dan solidarnosti z božično večerjo za socialno ogrožene družine, športna dvorana GCC pa bo 20. 12. gostila tudi koncert Orkestra Slovenske policije.

PRILOGA: Fotografija prejemnikov Prešernovih priznanj (arhiv GCC)