Domov - > eŠR ->

Srebro za slovenske kamnoseke

5.12.2016, avtor: Sara Gošnak / rubrika: aktualno

Od 1. do 3. 12. 2016 se je na Švedskem (Gothenburg) odvijalo največje evropsko tekmovanje v poklicnih spretnostih. Skoraj 500 mladih talentiranih tekmovalcev iz 28 držav je tekmovalo v 35 spretnostih, da bi osvojili naslov najboljšega v Evropi. Med temi izjemnimi talenti je bilo tudi 10 slovenskih tekmovalcev, ki so se potegovali za naslove v 9 panogah: aranžerstvo, cvetličarstvo, informatika, kamnoseštvo, pohištveno mizarstvo, stavbno mizarstvo, slikopleskarstvo, kuharstvo in strežba. V kategoriji kamnoseštvo je Rok Verstovšek Tanšek Sloveniji prisvojil srebrno medaljo, v kategorijah informatika in stavbo mizarstvo pa so tekmovalci osvojili medalje za odličnost.

22- letni Rok Verstovšek Tanšek, študent na Višji strokovni šoli ŠC Srečka Kosovela Sežana, se je po kvalifikacijskih tekmovanjih SloveniaSkills uvrstil v slovensko ekipo za tekmovanje EuroSkills. Večmesečne priprave so potekale pod vodstvom mentorja Damjana Švara, Višja strokovna šola ŠC Srečka Kosovela Sežana in Jerneja Bortolata, samostojnega podjetnika. Njegov talent so opazili tudi na organizatorji tekmovanja, saj je Rok že dobil ponudbo za delo v Tujini. Rok je tudi nosilec častnega naziva »Best of nation«, kar pomeni, da je osvojil največ točk med vsemi slovenskimi tekmovalci.

Medaljo za odličnost, kar pomeni več kot 500 zbranih točk, sta prejela Žan Črnivec in Klemen Pal v kategoriji informatika. Ekipa pripravljala na Šolskem centru Ptuj pod vodstvom mentorjev Zoltana Sepa in Marjana Čeha ter pomočjo Andreje Vehovec, Vegova Ljubljana. Medalja za odličnost je pripadala tudi tekmovalcu v stavbnem mizarstvu, Nejcu Zupančiču, ki je pilil svoje spretnosti pod mentorstvom Mihaela Goršeta in Darka Brišarja s Šolskega centra Novo mesto.

Slovenski tekmovalci so izboljšali nadaljevali s tradicijo dobrih uvrstitev z zadnjega EuroSkillsa, ko so tudi osvojili eno srebrno medaljo v kamnoseštvu, medaljo za odličnost v informatiki ter kuharstvu in strežbi.

SLOVENIJA NA EUROSKILLSU - Slovenska reprezentanca, ki se določi na podlagi državnih izbirnih tekmovanj SloveniaSkills, je na tekmovanju EuroSkills nastopila petič. Pogoj za sodelovanje na EuroSkills tekmovanjih je članstvo v evropski organizaciji za promocijo poklicnih spretnosti, WorldSkills Europe (WSE). Vsaka država članica WSE ima uradnega in tehničnega delegata, le-ta pa prihajata iz organizacije (zavoda, društva, ipd.), ki ima podporo nacionalnega telesa (običajno ministrstva). Slovenija je postala članica WorldSkills Europe le nekaj mesecev pred tekmovanjem EuroSkills leta 2008. Center RS za poklicno izobraževanje je za Slovenijo prevzel članstvo v tej organizaciji, uradni delegat Slovenije je direktor CPI Elido Bandelj, tehnični delegat Slovenije pa Miha Lovšin, CPI. Direktorat za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost, in šport pa predstavlja nacionalno telo. Slednje tudi finančno omogoča udeležbo Slovenije na EuroSkills tekmovanjih, v fazi priprav pa so finančno udeležene tudi vse mentorske organizacije, šole in zaposlovalci. Celotna udeležba je sofinancirana tudi iz sredstev Evropskega socialnega sklada.

PREDSTAVITEV TEKMOVALCEV

Rok Verstovšek Tanšek, mentorska šola Šolski center Srečka Kosovela Sežana, Višja strokovna šola, mentor Damjan Švara, sodnik Jernej Bortolato; Klemen Buh, mentorska šola Šolski center Škofja Loka, Srednja šola za lesartsvo, mentor Anton Primožič, sodnik Andrej Otto; Nejc Zupančič, mentorska šola Šolski center Novo mesto, Srednja gradbena, lesarska in vzgojiteljska šola, mentor Darko Brišar, sodnik Mihael Gorše; Žan Črnivec, mentorska šola Šolski center Ptuj, Elektro in računalniška šola, mentorji Zoltan Sep, Marjan Čeh, Andreja Vehovec, sodnik Timotej Gruden; Klemen Pal, mentorska šola Šolski center Ptuj, Elektro in računalniška šola, mentorji Zoltan Sep, Marjan Čeh, Andreja Vehovec, sodnik Timotej Gruden; Katja Podjed, mentorska šola BC Naklo, mentor Sonja Jerič Štefe, sodnik Marjan Planinšek; Katarina Smuk, mentorska šola Srednja trgovska šola Ljubljana, mentor Ksenja Sajovic, sodnica Petra Pižmoht; Tomaž Oder, mentorska šola Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor, mentor Gavrilo Manjević, sodnik Matjaž Majdič; Izidor Kržišnik, mentorska šola BIC Ljubljana, mentor Neli Selan, sodnica Marjeta Cevc; Rok Maržić, mentorska šola BIC Ljubljana, mentor in sodnik Boštjan Humski