Domov - > eŠR ->

Center za poezijo Tomaža Šalamuna v središču prestolnice

28.12.2016, avtor: Maja Čander / rubrika: aktualno

Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) je v torek, 27. 12. 2016, ob 17.00, v prostorih JSKD na Cankarjevi 5 v Ljubljani slavnostno odprll Center za poezijo Tomaža Šalamuna. Gre za knjižno zbirko Tomaža Šalamuna, ki jo je javnosti v uporabo zaupala Metka Krašovec, njen skrbnik pa je pisatelj in urednik Aleš Šteger. Zbirka vsebuje knjige poezije, literarne teorije in leposlovja; v njej je mnogo izvirnih knjig uglednih tujih avtorjev s posvetili. V zbirki so tudi vse avtorske knjige Tomaža Šalamuna in prevodi njegove poezije v dvajset tujih jezikov ter revije, v katerih so objavljene njegove pesmi.

Slavnostni govornik ob odprtju Centra za poezijo Tomaža Šalamuna, ki se je odprl na drugo obletnico pesnikove smrti, je bil minister za kulturo Anton Peršak, častni pokrovitelj dogodka pa predsednik republike Borut Pahor.

»Tomaž je vedno rad delil z drugimi in pomagal mladim pesnikom, zato sem si mislila – zakaj njegova knjižna zbirka, v kateri je med drugim ogromno knjig poezije, ne bi bila dostopna javnosti?«, je ob otvoritvi dejala Metka Krašovec. »Bilo bi nesmiselno, če bi se vse to bogastvo prašilo doma. Nato je Aleš Šteger predlagal, da bi njegova knjižna soba postala Center za poezijo, ki jih imajo tudi drugod po Evropi in v kateri bi se dogajali dogodki, povezani s poezijo, pa tudi kulturo nasploh. Želimo si, da bi to postal živ prostor povezovanja, od katerega bi nekaj odneslo čimveč ljudi.«

Center za poezijo Tomaža Šalamuna ima tako študijski kot dogodkovni značaj, saj v ustvarjalni atmosferi vabi k druženju s poezijo in ob poeziji. Prek sodelovanja med Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Društvom slovenskih pisateljev, Zvezo kulturnih društev Slovenije, številnimi založbami ter pesniškimi iniciativami doma in po svetu bo Center za poezijo Tomaža Šalamuna postal center za poezijo tako na državnem kot tudi na mednarodnem nivoju. Odprt je za vse obiskovalce in bralce poezije, s čimer je pesniška beseda v samem središču Ljubljane pridobila nov prostor, posvečen liriki, ki je obenem knjižnica, dokumentacijski center in ustvarjalni prostor, namenjen predstavitvam, okroglim mizam in drugim kulturnim dogodkom ter gostovanjem različnih avtorjev.

»Koncept Centra poezije Tomaža Šalamuna ni zgolj prostor s pesnikovimi knjigami, ampak živo srečevališče ljudi, usmerjeno v razvoj rednega programa v tesni povezavi z ateljeji in nagrajenci nagrade Tomaža Šalamuna v ZDA. Iz sobe se bodo poleti v odprti prostor današnje otvoritve širile besede verzov tudi na Cankarjevo ulico, ki s prenovljeno podobo kulturne avenije povezuje umetniške zavode ob njej. Točno na drugo obletnico smrti Tomaža Šalamuna, najbolj plodovitega (izdal je več kot 40 pesniških zbirk) in najbolj prevajanega slovenskega pesnika, na Javnem skladu za kulturne dejavnosti ponosno odpiramo vrata Centra poezije Tomaža Šalamuna,« je ob tej priložnosti povedal direktor JSKD, mag. Igor Teršar.

Prostor Centra za poezijo Tomaža Šalamuna je zasnovan po idejnem načrtu Dekleva-Gregorič arhitektov, luči pa so delo oblikovalke stekla Tanje Pak. Dogajanje ob otvoritvi je popestril tudi kulturni program, v okviru katerega so nastopili igralka Maja Gal Štromar, vokalistka Jasna Žitnik in pianist Andrej Marinčič.

Fotografje je posnel Vladimir Bogovčič.