Domov - > eŠR ->

Znan program Tedna slovenske drame

25.1.2017, avtor: Milan Golob / rubrika: utrip

Na tiskovni konferenci, ki je potekala danes v Prešernovem gledališču, je selektorica mag. Tea Rogelj predstavila svoj izbor za tekmovalni in spremljevalni program 47. tedna slovenske drame, ki  se bo tradicionalno začel na svetovni dan gledališča, 27. marca. Direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček, vodja umetniškega oddelka Marinka Poštrak in zunanja sodelavka Klavdija Zupan  pa so spregovorile o novostih, ki jih festival prinaša letos.

Selektorica mag. Tea Rogelj, je poudarila, da je na letošnji izbor za TSD prispelo 35 prijav, poleg tega pa si je ogledala še 10 predstav po lastnem izboru. Izmed 45 predstav iz institucionalnih in neinstitucionalnih gledališč je v tekmovalni izbor uvrstila 8 predstav. O njenem izboru si lahko obširno preberete v priloženi spremni besedi. Med ogledanimi je dobra tretjina takih, ki temeljijo na dramski formi; ostali se uvrščajo med avtorske projekte in ostale hibridne uprizoritvene oblike. Pri izboru je zasledovala kriterija: (1) kompleksnost uprizoritve in nj. dovršenost ter (2) pravilo festivala, ki ji omogoča strnjen pregled najučinkovitejših uprizoritev ter tudi odmev pri publiki in kritiški javnosti. 

Direktorica Prešernovega gledališča Mirjam Drnovšček  je izpostavila nekaj dejstev, ki vplivajo na oblikovanje in izvedbo vsakoletnega festivala slovenske dramatike.  Prešernovo gledališče že nekaj let pripravlja bogat program Tedna slovenske drame, ki ga poleg tekmovalnega in spremljevalnega sporeda dopolnjuje še mednarodni program in številne aktivnosti dodatnega programa, med katerimi so marsikatere postale tradicionalne in pomembno vplivale tudi na razvoj in uprizarjanje izvirne slovenske dramatike. Večino sredstev za izvedbo Tedna slovenske drame prispevata Mestna občina Kranj in Ministrstvo za kulturo.

Dramaturginja in vodja umetniškega oddelka Marinka Poštrak od leta 2004 organizira delavnice dramskega pisanja na Tednu slovenske drame, ki so gostile preko dvesto dramskih ustvarjalcev. Tudi letos bomo v PG Kranj omogočili mladim piscem, da se udeležijo dramske delavnice, ki jo bo vodila priznana dramatičarka, večkratna dobitnica grumove nagrade, Simona Semenič. Razpis za prijavo na delavnice se bo iztekel 20. februarja. Tudi letos bomo sodelovali s SLOGI kjer bodo potekale bralne uprizoritve nominiranih dramskih tekstov za grumovo nagrado v izvedbi študentov AGRFT.

Klavdija Zupan je predstavila pet dnevni seminar avdio deskripcije, ki bo potekal v času festivala. Gre za metodo zvočnega opisa dogajanja, s katerim omogočamo boljše spremljanje gledaliških predstav slepim in slabovidnim. Na seminarju bodo priznani nemški in madžarski predavatelji predstavili svoje izkušnje pri implementaciji sistema v gledališča. Ga. Zupan je omenila, da je na razpis za nagrado Slavka Gruma prispelo 39 besedil in 14 za mladega dramatika ter trije predlogi za Grün-Filipičevo nagrado za izjemne dosežke na področju dramaturgije.