Domov - > eŠR ->

Priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke v ljubiteljski kulturi

26.1.2017, avtor: Maja Čander / rubrika: aktualno

»Zborovodkinja in pedagoginja Majda Hauptman v svojem življenjskem opusu poseduje popoln razpon znanj in lastnosti, ki jih mora imeti zborovodja z veliko začetnico. Ob pogledu na njeno poustvarjalno delo z mladimi pevci se odpre cel spekter vrhunsko dodelanih in izvedenih skladb, ki jih je kar težko pripisati osnovnošolskemu zboru. Kljub častitljivi časovni odmaknjenosti so posnetki skladb mladinskih pevskih zborov pod njenim strokovnim vodstvom še vedno vzor mladinskega zborovskega petja.«  (Iz utemeljitve).

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je v sredo, 25. januarja, na osrednji prireditvi sklada v Dvorani Palacij na Ljubljanskem gradu podelil priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture.

O nagrajencih je odločala komisija, izbrana s strani nadzornega sveta sklada, ki so jo sestavljali predsednik mag. Jože Osterman, Ervin Hartman, Branka Bezeljak, Igor Švara in dr. Janko Malle. Mag. Jože Osterman je v poročilu zapisal, da je bilo njihovo delo vse prej kot lahko, a so slednjič odločili, da bo letošnja prejemnica zlate plakete JSKD za življenjsko delo zborovodkinja in pedagoginja Majda Hauptman, katere največja zasluga je, kot je med drugim zapisano v utemeljitvi, njena zavezanost slovenskim zborovskim bodisi priredbam znanih ljudskih pesmi bodisi najsodobnejšim in najzahtevnejšim izvirnim skladbam. Srebrne plakete so prejeli Marcel Štefančič, ki je pečat predanega ustvarjalca in poustvarjalca pustil na gledališkem, glasbenem, kinematografskem, literarnem, časnikarskem, uredniškem in organizacijskem področju, Ivo Kralj za dosežke na področju zborovske glasbe, Ciril Murnik, ki že skorajda pol stoletja uspešno vodi in vpeljuje otroške in mladinske ustvarjalce v skrivnosti filmskega ustvarjanja, in Emil Aberšek za delo na področju gledališke umetnosti, z zlatim znakom JSKD pa sta bila ovenčana Andrej Makor za dosežke na področju vokalne glasbe in pesnica Agata Trojar za delo na področju literarne umetnosti.

 Zbrane sta nagovorila minister za kulturo Tone Peršak in direktor JSKD mag. Marko Repnik. »Zahvalil bi se vsem nagrajencem, ki so s svojim delovanjem na najrazličnejših področjih ljubiteljske kulture svetel zgled vsem, ki jim kultura pestri vsakdan. Pomembno je, da se zavedamo, kako trdno družbeno vezivo je ljubiteljska kultura in kako krepi odnose med ljudmi, zato so predani posamezniki, med katere sodijo tudi naši nagrajenci, za družbo še kako pomembni,« je v govoru poudaril mag. Marko Repnik.