Domov - > eŠR ->

Kultura in prosveta z roko v roki

13.2.2017, avtor: Helena Murgelj / rubrika: utrip

V torek, 7. februarja, so učenci in delavci snovne šole Žužemberk v telovadnici pripravili Prešernovo prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku. V uvodu so se člani otroškega in mladinskega pevskega zbora pod vodstvom mentorice Katje Avsenik predstavili s pesmijo Zdravljica. Po nagovoru ravnateljice Mire Kovač sta sedmošolca Živa in Tilen predstavila Prešernovo pesem Od železne ceste. Občinstvo je zelo navdušila mlada skupina Belokranjcev The Plut Family z dvema skladbama. 

Sledila je projekcija videoposnetka Med nebom in zemljo, ki je bil narejen za svetovni kongres parkinsonovih bolnikov v Montrealu leta 2013. Z upokojeno učiteljico Magdo Kastelic Hočevar se je pogovarjala osmošolka Vesna Zarabec. Iz pogovora smo spoznali Magdino otroštvo, šolanje, njeno uspešno in bogato poklicno pot, ki jo je žal onemogočila parkinsonova bolezen. Magda sprva o bolezni ni govorila, kasneje, ko se ji je stanje poslabšalo, je začela z ozaveščanjem ljudi, o svoji diagnozi je spregovorila tudi z otroki v šoli. Z učenci je sodelovala na mnogih natečajih, kjer so poželi več nagrad ter z njimi izvedla 20 raziskovalnih nalog, za učitelje je izvedla več seminarjev na temo besednega zaklada. Razvijala je tudi svojo kreativno žilico. Ukvarjala se je z oblikovanjem, šivanjem, pletenjem in kvačkanjem oblačil ter modnih dodatkov. Po upokojitvi je še vedno aktivna, le da so njene družbene vloge sedaj drugačne. Še vedno dela z otroki, saj jim nudi učno pomoč. Veliko tudi ustvarja – dela nakit, piše pesmi, slika na steklo in svilo. Aktivna je na lokalnem kulturnem področju. Je urednica Trepetlike. Izdala je že tri pesniške zbirke: Čas zrelih trav, Voščim iz srca in Ptice upanja. Petošolki Tanaja in Žana sta recitirali Magdini pesmi Sreča in Ptice upanja. 

V kulturnem programu se je predstavilo tudi Baletno društvo Labod in Plesni studio Novo mesto. Na prireditvi so bile podeljene tudi nagrade literarno-likovnega natečaja Lep je dan. Prireditev so sklenili člani MPZ s pesmijo Na vrhu nebotičnika. 

Po prireditvi je bilo v mali dvorani odprtje likovne razstave akademskega slikarja Jožeta Slaka – Đoka.