Domov - > eŠR ->

Z miško v svet

13.2.2017, avtor: Mija Kordež / rubrika: utrip

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je organizirala že 10. tekmovanje iz znanja računalništva Z miško v svet, ki je namenjeno otrokom s posebnimi potrebami. To je hkrati prvo tekmovanje v nizu tekmovanj, ki sestavljajo Festival inovativnih tehnologij – ta bo potekal marca v Ljubljani. Na tekmovanju Z miško v svet se je v dveh disciplinah zbralo 26 najboljših iz 17 šol s prilagojenim programom z vse Slovenije. Cilj tekmovanja je spodbujanje otrok k uporabi računalnika ter osnovnih programov, zlasti programov Microsoft Word in Microsoft PowerPoint. Udeleženci so na tekmovanju preizkusili svoje znanje in spretnosti dela z miško in s tipkovnico ter pokazali poznavanje programov za oblikovanje besedila, fotografij, elektronske pošte in priprave predstavitev.

»ZOTKS že od leta 2000 v program računalniškega izobraževanja vključuje tudi otroke s posebnimi potrebami. Del tega programa sta tudi pravkar končano tekmovanje Z miško v svet in Z računalniki skozi okna, ki bo potekalo marca,« je povedala Mija Kordež, vodja projektov tekmovanj pri ZOTKS. »Otroci tako spoznajo nove tehnologije, predvsem posebne programske rešitve za različne stopnje prizadetosti oziroma za različne motorične sposobnosti otrok in odraslih, ter jih uporabijo v praksi.«

V kategoriji urejanje fotografij in uporaba e-pošte je prvo mesto zasedel Primož Markelj iz OŠ Brinje Grosuplje, druga je bila Tajda Ralić iz OŠ Antona Janše iz Radovljice, tretje mesto pa je osvojila Lavra Šuštar iz Centra Janeza Levca, OE Dečkova. V kategoriji PowerPoint pa se je zmage veselil Jakob Šircelj iz Centra Janeza Levca iz Ljubljane, drugo mesto je osvojil Mihael Šarkezi iz OŠ Roje, tretji pa je bil Aleksander Tubin iz kranjske OŠ Helene Puhar.

Učenci šol s prilagojenim programom se bodo med seboj pomerili tudi na računalniškem tekmovanju Z računalniki skozi okna, ki je namenjeno programu nižjega izobrazbenega standarda in bo na OŠ Jela Janežiča v Škofji Loki potekalo 9. marca 2017.