Domov - > eŠR ->

Znane štipendistke

17.2.2017, avtor: Ana Skrt / rubrika: utrip

L'Oréal Slovenija in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO sta včeraj, 16. februarja 2017,  že enajstič zapored ob zaključku nacionalnega programa »Za ženske v znanosti« s štipendijami nagradila tri mlade slovenske raziskovalke. Letošnje prejemnice štipendij v višini 5.000 evrov so biokemičarka Maja Marušič, farmacevtka Špela Zupančič in sintezna biologinja Tina Lebar. Ocenjevalna komisija je v njihovih delih prepoznala pomemben doprinos k razvoju znanosti.

 So mlade, zavzete, bistrih mislih, ki potrpežljivo raziskujejo, da bi nekoč morda spremenile svet. To so perspektivne slovenske znanstvenice. Trem najbolj izstopajočim - Maji Marušič, Špeli Zupančič in Tini Lebar - so nocoj v imenu partnerjev nacionalnega programa »Za ženske v znanosti« in pod pokroviteljstvom ZRC SAZU štipendije podelili Brigitte Streller, generalna direktorica L'Oréal Slovenija, dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport ter prof. dr. Alenka Malej, predsednica Nacionalnega odbora »Za ženske v znanosti«.

 29-letna Maja Marušič je raziskovalka na področju alternativnih sekundarnih struktur DNA v povezavi s človeškimi papilomavirusi na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Ti povzročajo predvsem raka materničnega vratu, zato želi poiskati takšna zaporedja in z njihovo stabilizacijo preprečiti, da bi se virus razmnoževal in povzročal bolezen. Po končani srednji šoli se je odločala med medicino in biokemijo ter na koncu izbrala slednjo. Biokemija jo navdušuje: »Navdušuje me, kako izredno zakomplicirano in hkrati elegantno potekajo stvari v živih bitjih. Všeč mi je, ko se pri pravem odgovoru kar naenkrat vse začne ujemati in postane ključ za pravo interpretacijo rezultatov.« Maja, ki ima kljub mladosti in zavidljivi raziskovalni karieri že dva otroka, pravi, da ji štipendija daje samozavest za naprej ter ji omogoča udeležbo na konferencah ali strokovnih obiskih v tujini.

 27-letna Špela Zupančič raziskuje na področju farmacevtske nanotehnologije. Kot vsi farmacevtski tehnologi, si tudi ona prizadeva, da bi povečala učinkovitost zdravljenja in zdravilne učinkovine vgradila v za pacienta čimbolj prijazne dostavne oblike.  Na tej poti se je srečala tudi z nanotehnologijo. Po povratku s študijske izmenjave v Londonu je v sklopu doktorskega študija na Fakulteti za farmacijo pričela z razvojem nanozdravila za zdravljenje parodontalne bolezni. Odločitev med študijem medicine in farmacije ji je že kot dijakinji predstavljala pomislek med: »Odločitvijo za posredno ali neposredno pomočjo ljudem.« Pravi, da nikoli ni želela delati v lekarni, vedno se je videla v vlogi raziskovalke na fakulteti ali v industriji.  Mladim, ki razmišljajo o karieri znanstvenice, sporoča: »To delo je res specifično in zagotovo ni za vsakogar.« Štipendije se je zelo razveselila: »Mladim raziskovalkam to predstavlja priložnost za potrditev inovativnosti naših raziskav in aplikativnosti našega znanja. To je ena od vedno redkejših možnosti za pridobitev sredstev za nadaljevanje raziskovanja.«

 29-letna Tina Lebar je raziskovalka na področju sintezne biologije. Pravi, da gre za: »Ustvarjanje novih bioloških funkcij in sistemov, ki v naravi ne obstajajo.« Pri svojem delu pripravlja celice, ki jim lahko povemo, kdaj, kako in koliko nekega zdravila naj naredijo. Na podiplomskem študiju Biomedicine na Medicinski fakulteti jo je sintezna biologija še posebej prevzela: »Zanima me, ker gre za odkrivanje novih oziroma boljših načinov zdravljenja različnih bolezni.« Ob dejstvu, da izhaja iz družine, kjer so sami družboslovci, se nasmehne, z raziskovalno zagretostjo pa doda: »Štipendija mi pomeni priznanje za dosedanje in motivacijo za nadaljnje delo, saj mi bo omogočila kvalitetnejše delo v zadnjem letu doktorata.«

 Na letošnji razpis se je prijavilo 24 mladih raziskovalk. Prijave je pregledala strokovna tričlanska ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljale prof. dr. Irena Mlinarič Raščan s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani, dr. Iva Hafner Bratkovič s Kemijskega inštituta Ljubljana in doc. dr. Mirijam Vrabec z Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki je podala tudi utemeljitev: »Izbor letošnjih štipendistk je bil izjemno težak, saj so se na razpis prijavile kandidatke, ki izkazujejo izjemno visoko stopnjo znanstvene odločnosti. Ocenjevalna skupina je na osnovi podrobne in poglobljene analize preteklega dela in objav ter različnih vidikov prijavljenega doktorskega projekta vsake posamezne kandidatke izbrala tri najboljše.« Odločitev o izboru nagrajenih del je potrdil tudi Nacionalni odbor »Za ženske v znanosti«.

 O nacionalnem programu »Za ženske v znanosti«

Nacionalni program »Za ženske v znanosti« je del širšega L’Oréal-UNESCO partnerstva »For Women in Science«. Ta vključuje mednarodne štipendije za mlade raziskovalke in njihovo raziskovalno delo v tujini ter mednarodne nagrade za že uveljavljene znanstvenice z izjemnimi dosežki v znanosti.

 V Sloveniji Nacionalni program »Za ženske v znanosti« že vse od leta 2006 opozarja na pomen in vlogo žensk v znanosti in s štipendijami nagrajuje njihovo znanstveno odličnost. Partnerji so s štipendijami nagradili že 31 izjemnih raziskovalk, od katerih sta dve prejeli tudi mednarodne štipendije. Partnerja projekta, L'ORÉAL in UNESCO, že od leta 2001 z mednarodnimi štipendijami spodbujata znanstvene talente, mednarodno znanstveno sodelovanje in razvijanje medkulturnih mrež. Od leta 2014 naprej se mednarodne štipendistke izbirajo v sklopu projekta International Rising Talents, na razpis pa se lahko prijavi le ena izmed prejemnic nacionalnih štipendij iz posamezne države, ki najbolj ustreza razpisnim pogojem za mednarodno štipendijo in jo predlaga nacionalni odbor.

 Zanimive vsebine v povezavi z nacionalnim programom L'Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti« so dostopne tudi na Facebook strani Za ženske v znanosti.

 (foto Iztok Kurnik)