Domov - > eŠR ->

Pust v vrtcu

28.2.2017, avtor: Suzana Savec / rubrika: utrip

KURENT

V pustnem sprevodu,
hodi en mož,
s strašnim obrazom,
v plašču iz kož.
Kurent, kurent hojlara,
je najlepša maškara ...

Z zvonci za pasom
pleše do vrat,
ljubi otroci,
ne se ga bat.
Kurent, kurent hojlara
je prijazna maškara ...

Prvi zvonec zazvoni,
sneg na gričih se stopi.
Ko odbije zadnji bam,
tudi mraza ni več k nam.
Kurent, kurent hojlara
zima bo s teboj odšla.

(Zvezdana Majhen;
http://www.zmajcek.net/content/view/288/108/)

Priprave na pustni čas v Vrtcu Ivana Glinška Maribor so v enoti Smetanova potekale v zelo zabavnem vzdušju, kot je za pustni čas značilno. Pustni čas je čas, ko se lahko našemimo v maškaro in se spremenimo v kogarkoli si želimo. V oddelku Srčki smo priprave na pust pričeli s pustno zgodbo O Pustu in zakletem gradu (slovenska ljudska pravljica, https://sl.wikipedia.org/wiki/O_Pustu_in_zakletem_gradu) ter tako pričeli raziskovati in spoznavati našo bogato kulturno dediščino. Igralnico smo obogatili z dodatnim kotičkom, kjer so otrokom na razpolago pokrivala, oblačila in ogrinjala za domišljijsko igro. Na jezikovnem področju smo nadaljevali z deklamacijo Anje Štefan ‒ Krof (http://www.ventilatorbesed.com/?opcija=kom_clanki&oce=129&id=2128; https://www.google.si/?gws_rd=cr,ssl&ei=YpmyWMCMEaTR6ASM6LeACg#q=anja+%C5%A1tefan+krof&*), ki so jo otroci zelo hitro usvojili. Veliko pozornost pa smo namenili kreativno-ustvarjalnim delavnicam in z izdelovanjem pustnih mask ‒ očal in pisane dekoracije uresničevali kurikularne cilje (Kurikulum za vrtce 2011: 37‒48) na področju umetnosti: razvijanje umetniške predstavljivosti in domišljije z zamišljanjem in ustvarjanjem, razvijanje ustvarjalnosti, razvijanje izražanja v različnih umetniških jezikih (ples, glasba, slikanje …) … Pustni teden je bil tudi glasbeno-plesno pestro obarvan. V športni igralnici so se otroci z uporabo različnih pokrival in gimnastičnih trakov ustvarjalno gibali ob ritmu in uživali v rajanju in plesu ob otroški pustni glasbi.

Na nivoju enote, smo se še posebej pripravili na obisk kurentov v vrtcu. Kurenti ali tudi koranti so značilni pustni lik Dravskega polja in okolice, v pustnem času pa so nepogrešljivi na vsaki pustni povorki in tradicionalnem kurentovanju. Po izročilu s poskakovanjem kurenti s hudim truščem (zvonjenjem) iz dežele odganjajo zimo in zlo, vanjo pa kličejo pomlad ter dobro letino (https://sl.wikipedia.org/wiki/Kurent). KURENTOVANJE je ljudski običaj, ki je značilen za našo bližnjo okolico in se priredi v pustnem času z namenom odganjanja zime. Gre za največjo organizirano pustno karnevalsko prireditev v Sloveniji in osrednji Evropi, katere namen je ohraniti kulturno dediščino etnografskega izročila našega območja in Slovenije. Tudi v vrtcu se zavedamo pomena ljudskega izročila, zato je vzgojiteljica Sandra Žvorc pripravila pravljično uro za vse oddelke drugega starostnega obdobja enote Smetanova (Baloni, Srčki in Račke). Otrokom je predstavila zgodbo o Malem kurentu (Metka Stergar). Z zgodbo so otroci v besedi in sliki spoznali tradicionalne pustne šeme ‒ piceke, vile, ruso, Jüreka in Rabolja, medveda, cigane, orače … Na prihod kurentov smo se pripravili tudi tako, da so otroci v vseh skupinah izdelali robce za kurente. Blago so poslikali ali nanj odtiskovali različne motive. Čudovito izkušnjo srečanja s kurenti pa so doživeli ob obisku maske v vrtcu in spoznali, da se pod na videz strašno masko skrivajo prijazni ljudje. Seznanili so se s kurentovim kožuhom, potipali ovčjo kožo, pozvonili na zvonce in spoznali tudi gamaše, ježevko. V zahvalo za obisk so otroci kurentom podarili robce, ki so jih sami izdelali.

Danes pa nam ne preostane drugo, da kot pustne šeme s piščalkami, zvonci, trobentami in plesom pogumno preženemo starko zimo in prikličemo pomlad polno živih barv in okusov sladkih kot so današnji krofi (še je čas, da jih pripravite tudi sami ‒  http://mojpogled.com/pust-2017/)! Pa prijetno in norčavo pustovanje!

 … Šeme brez treme,
iz vsega sveta,
pojejo, plešejo,
kakor kdo zna …

(Zvezdana Majhen; http://www.zmajcek.net/content/view/18/33/)