Domov - > eŠR ->

Praznični marec

7.3.2017, avtor: Tatjana Starič / rubrika: utrip

Mamica moja,
v naročje me vzemi,
nežno in toplo me k sebi prižemi,
naj bo tvoj praznik le s srečo pretkan,
naj vsak dan za naju mamic bo dan.

Mesec marec obeležujemo v vrtcu kot začetek pomladi in mesec družine. Omenjamo 8. marec, dan žena in 25. marec, materinski dan. Navadno nekje vmes med tema  praznikoma povabimo starše v vrtec.  Z otroki jim  pripravimo presenečenje in jim zapojemo, zaplešemo ali odigramo igrico, zavrtimo jim kak zanimiv posnetek,  posebej za mame še kakšno deklamacijo ali pesmico za njihov praznik.  Na koncu  jih presenetimo še z darilcem, ki ga naredimo sami.  Že kar nekaj časa pred srečanjem se na to pridno pripravljamo. Z otroki se dogovorimo, kaj bi oni želeli pokazati staršem na nastopu. Nato jim ponudimo nekaj primernih pesmic, deklamacij in zgodbic, kakšen ples in skupaj se odločimo, kaj od ponujenega bomo nastopali. Seveda to pride v poštev pri starejših skupinah, v prvem starostnem obdobju pa vzgojiteljice same presodimo, kaj je najprimernejše, oz. kaj otroci že zmorejo glede na njihovo starost in zmožnosti.

 In začnejo se priprave.

Otroci iz skupine ŠKOLJKE iz vrtca Ivana Glinška Maribor so se pripravljali na praznik dan žena. Pri dejavnostih, ki sva jih  načrtovali s pomočnico vzgojiteljice, sva vključevali vsa področja iz kurikula: jezik, matematiko, družbo, naravo in umetnost ( likovna, glasbena in plesna). Pri svojem delu sva načrtovali cilje iz kurikula za prvo starostno obdobje, ki so jih otroci dosegali, oz. uresničevali pri dejavnostih. Prav tako sva upoštevali načela in sicer najbolj načelo uravnoteženosti, pri katerem sva upoštevali in zagotavljali otrokom aktivnosti iz vseh področij dejavnosti in pri katerih sva upoštevali vse vidike otrokovega razvoja.

Otroci so prinesli v vrtec fotografije svoje družine, ob katerih smo se pogovarjali, otroci pa so na fotografijah prepoznavali svoje družinske člane: mama, očka, brat, sestra, dedek, babica, nekateri pa so že znali povedati, kako jim je ime. Pogovarjali smo se tudi o tem, kaj kdo doma dela.

Iz eko odpadnega materiala smo izdelovali dekoracijo in okrasili igralnico. Za mamice pa smo pripravili in izdelali voščilnice in manjše darilce, barvali smo srčke, se učili pesmico za mamice, plesali ob glasbi in se tako pripravili na srečanje. Seveda pa bomo izdelali tudi vabilo, s katerim bomo starše povabili v vrtec.

Še odlomek iz pesmi, katerega že pridno ponavljamo in ga bomo povedali našim mamam na srečanju. 

MAMICI ( Neža Maurer)

Zvončki so zate, pa tudi marjetke,
vzemi še mene v šopek med cvetke.
Primi za lička me, pa me poljubi,
jaz bom pa tebe, ne boš ne na zgubi.
Pet, šest poljubčkov, še več, če želiš, 
Mamica moja, zakaj se smejiš?

 

Nekaj več pogovora smo namenili temi o mamicah. Z otroki smo se pogovarjali, kako je ime njihovim mamicam, da doma kuhajo, perejo, gredo v trgovino, jih peljejo v vrtec, ko gredo v službo in pridejo po službi spet po njih. Otroci so povedali, da so mamice lepe in prijazne in jih po svojih močeh še narisali. Risbice bomo razstavili, da si jih bodo starši lahko ogledali.

Na vprašanje, ZAKAJ IMAJO SVOJO MAMICO RADI, so povedali naslednje ( otroci so stari od 1 do 3 let):

MILA: Ker mi kupi igračo.

ZARJA: Ker se z mano igra.

IZAK:  Ja, rad mamo.

TIJA: Zato, ker je moja.

TJAN: Moja mama.

SERGEJA: Mama pride po mene.

ALIN: Mama, mama.

SAŠA: Ja.

Tudi te odgovore bomo razstavili na vpogled za starše. Malo bomo še dodelali ples,  se še bolje naučili pesmico in bomo pripravljeni na nastop.