Domov - > eŠR ->

Odstiranje pogleda z Mirjano Borčić

11.3.2017, avtor: Petra Slatinšek / rubrika: zanimivo

Na 19. festivalu dokumentarnega filma bomo 17. marca ob 18:00 v Kinodvoru premierno prikazali novi dokumentarni film Maje Weiss, Odstiranje pogleda z Mirjano Borčić (Slovenija, 2017, 52 minut, produkcija Zavod Maja Weiss). Po filmu sledi pogovor z Mirjano Borčić in Majo Weiss, ki ga bo vodila Dunja Klemenc. Vstopnice bodo v prodaji v Kinodvoru od 15. marca dalje, v predprodaji pa si lahko vstopnice za premiero zagotovite pri blagajni Cankarjevega doma.

Film je portretni dokumentarec o pionirki filmske vzgoje, enaindevetdesetletni Mirjani Borčić, filmski pedagoginji in publicistki, ter o začetkih filmske vzgoje in gibanja za filmsko kulturo na Slovenskem. V mozaičnem filmu izvemo, kaj je bistvo filmske vzgoje, kaj je filmska vzgoja v šolah, več o prvih filmih kot učnih pripomočkih, filmskih klubih, pomembnosti filmske vzgoje pri otrocih s posebnimi potrebami, in dobimo odgovor, kako je Werner Herzog prišel v Ljubljano.

»Dokumentarec o Mirjani naj bi že leta 2007 naredila Nuša Dragan, njena učenka in sodelavka, a ji je to preprečila bolezen, smrt. Pred štirimi leti sem Mirjani predlagala, da se lotiva njenega portreta. Po ogledu filma v montaži je Mirjana dejala, da je to film o filmski vzgoji, ne toliko o njej. Zame Mirjana Borčić je filmska vzgoja. Mene pa je ob ogledu naenkrat prešinilo, da je Mirjana kot znamenita Lotte Eisner, o kateri nam je študentom na AGRFT z občudovanjem pripovedoval profesor Matjaž Klopčič. Dama, filmska kritičarka in zgodovinarka, h kateri so, kot je pravil profesor Klopčič, romali vsi pomembni filmski ustvarjalci in je ključno vplivala na nemški film in filmsko kulturo. Mirjana je slovenska Lotte Eisner, zaljubljena v film.« (Maja Weiss)

Drugo predvajanje filma bo 23. marca ob 15:30 v Kinodvoru. Pred projekcijo filma, bo od 13:30 dalje potekal seminar za strokovne delavce Namen in cilji filmske vzgoje, ki ga bo vodil znameniti francoski filmski teoretik in pedagog, Alain Bergala. Seminar pripravljamo z Društvom za širjenje filmske kulture KINO!, ki pravkar izdaja slovenski prevod Bergalajeve knjige Vzgoja za film: razprava o poučevanju filma v šolah in drugih okoljih. Projekcija filma je javna, seminar pred tem, pa je namenjen stroki (učitelji in filmski pedagogi). Javna predstavitev knjige in pogovor z Bergalajem bosta potekala dan prej, 22. marca ob 18:00 v Slovenski kinoteki.