Domov - > eŠR ->

Mladim pisanje pomeni ogromno

22.3.2017, avtor: (info Kreativna baza) / rubrika: aktualno

V Celju so se tudi letos 22. marca zbrali najboljši mladi literati Slovenije. Na podlagi besedil, ki so prispela na literarni natečaj za že 30. Roševe dneve, ki jih organizirajo Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Območno izpostava JSKD Celje in Osnovna šola Frana Roša Celje, je žirija v sestavi: dr. Barbara Simoniti in Boštjan Gorenc – Pižama izbrala pet mladih literarnih ustvarjalcev, ki so se danes predstavili na osrednjem dogodku Roševih dnevov 2017. To so Laura Amon z OŠ Lesično, Matej Boštjančič z OŠ Valentina Vodnika Ljubljana, Pika Kovač in Lota Martinjak z OŠ Brezovica pri Ljubljani ter Tamara Špan z OŠ Boštanj. Najboljši mladi literati so prejeli priznanja in knjižne nagrade. Posebej sta bili nagrajeni tudi Timeja Kostrevc in Nastja Turnšek z OŠ Štore za besedilo v angleškem jeziku. Vsi nagrajeni mladi literati so bili povabljeni na predstavitev in branje svojih besedil v Center za poezijo Tomaža Šalamuna, Cankarjeva 5, v Ljubljani (23. marca zvečer).

Letos je komisija za srečanje v Celju izbrala 20 mladih avtorjev, ki so se udeležili literarne delavnice, ki jo je vodil Boštjan Gorenc - Pižama. Na srečanje so bile povabljene tudi mentorice izbranih literatov, ki so v istem času sodelovale na posebni izobraževalni delavnici pod vodstvom dr. Barbare Simoniti.

Vsi izbrani avtorji bodo objavljeni v zborniku Roševih dnevov, ob prejemu nagrad pa so dejali, da je pisanje zanje hobi, ki jim pomeni ogromno. »Pisanje je zame odličen hobi, ki me spremlja na vsakem koraku in hkrati odličen sopotnik, ki ga jezikovno obogati vsako novo besedilo,« je povedala Pika Kovač z OŠ Brezovica pri Ljubljani, Nastja Turnšek z OŠ Štore je dodala, da med pisanjem ustvarja svoj svet, v katerem je vse mogoče, Laura Amon pa je dejala: »Pisanje mi pomeni ogromno, saj se čisto potopim v svoj domišljijski svet, daleč stran od realnosti, in ustvarjam svoje domišljijske svetove.«

Na Roševe dneve 2017 se je letos prijavilo 48 mladih literatov iz vse Slovenije, strokovna komisija v sestavi: dr. Barbara Simoniti in Boštjan Gorenc – Pižama pa je nato izmed vseh poslanih prispevkov izbrala dvajset najboljših, izmed dvajsetih najboljših pa še pet omenjenih finalistov. Med 20 najboljših najmlajših literatov so se letos uvrstili (po abecednem redu): Laura Amon (OŠ Lesično, mentorica Gordana Salobir), Matej Boštjančič (OŠ Valentina Vodnika, mentorica Mira Šijanec), Iza Gorše (OŠ Bršljin, mentorica Tina Eremić), Ana Grajžl (OŠ Frana Roša Celje, mentorica Blanka Skočir), Tara Jablanov (OŠ Vižmarje Brod, mentorica Nataša Jakše), Pika Kovač (OŠ Brezovica pri Ljubljani, mentorica Zdenka Ivančič), Urša Lajevec (OŠ Jožeta Moškriča Ljubljana, mentorica Danijela Žalik), Luka Mak (III. OŠ Celje, mentorica Metka Vajdič), Lota Martinjak (OŠ Brezovica pri Ljubljani, mentorica Zdenka Ivančič), Nik Modrijančič (OŠ Frana Roša Celje, mentorica Blanka Skočir), Hana Mrak (OŠ Ivana Cankarja Vrhnika, mentorica Judita Oblak), Gaja Pekošak (OŠ Lesično, mentorica Gordana Salobir), Sara Planinšek (OŠ Kidričevo, mentorica Jasna Medved), Nika Pungeršek (OŠ Slivnica pri Celju, mentorica Polonca Vengušt), Klara Repolusk (OŠ Rače, mentorica Sabina Ozmec), Tamara Špan (OŠ Boštanj, mentorica Silva Žveglič), Timeja Kostrevc in Nastja Turnšek (OŠ Štore, mentorica Tonja Vrbovšek), Maša Vajd (OŠ Solkan, mentorica Dea Susič), Ana Vogrin (OŠ Rače, mentorica Sabina Ozmec) in Nuša Žerjav (OŠ Polzela, mentorica Marija Kronovšek).

Na razpis za najboljša šolska literarna glasila je letos prispelo 21 glasil iz različnih osnovnih šol ter dve publikaciji iz gimnazije in tehniške srednje šole. Strokovna komisija v sestavi: Miha Mohor in mag. Barbara Rigler je kot zmagovalne izbrala naslednje: v kategoriji za gimnazijo oz. srednjo šolo so nagrado za najboljšo zbirko poezije dobile Mimobežnice iz gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, za najboljše srednješolsko literarno glasilo pa Prebliski iz Šolskega centra Nova Gorica, Elektro in računalniška šola. V kategoriji za osnovno šolo pa so zmagovalci v kategoriji Posebno literarno delo z učenci z individualiziranim programom Črički z OŠ dr. Ljudevita Pivka, Ptuj, v kategoriji Literarno glasilo Podružnične šole – prvo triletje Drobtinice s planin z OŠ Rovtarske Žibrše, v kategoriji Nagrada za osnovnošolsko tematsko glasilo – trivialna literatura Samorastniki z OŠ Prežihovega Voranca Maribor, v kategoriji Nagrada za avtorsko delo osnovnošolcev Nore, ali samo zaljubljene? Z OŠ Boštanj in v kategoriji Nagrada za osnovnošolsko literarno glasilo Zimzelen z OŠ Lesično.  Uredniki in mentorji najboljših literarnih glasil so se v okviru Roševih dnevov udeležili novinarske delavnice Drznost kot element šolskih literarnih glasil, vodila sta jo prof. Miha Mohor in dr. David Bedrač. 

Da so Roševi dnevi izjemno pomembni za mlade ustvarjalce in njihovo nadaljnjo prepoznavnost, je potrdil tudi Matej Krajnc, pesnik in prevajalec, sicer pa eden prvih udeležencev Roševih dnevov. »Roševi dnevi so bili pomembna zgodnja stopnica k potrditvi, da tisto, kar sem počel od šestega leta starosti, nekam pelje. Objava v tedanjem biltenu Roševih dni je bila tista, ki je tudi uradno začela mojo javno pisunsko pot, odločilna vzpodbuda in seveda tudi veliko veselje, kajpada,« je dejal.