Domov - > eŠR ->

Prvi na mednarodnem fizikalnem tekmovanju

30.3.2017, avtor: (info - Hiša eksperimentov) / rubrika: aktualno

Rehovot, Izrael – V Weizmannovem inštitutu v Rehovotu je med 28. in 29. marcem potekalo mednarodno fizikalno tekmovanje Shalheveth Freier Physics Tournament v odpiranju fizikalnih sefov. Na tekmovanju sta Slovenijo zastopali dve skupini. Podprvaki letošnjega državnega tekmovanja »Videl, premislil, odklenil!« z Gimnazije Želimlje so na mednarodnem tekmovanju znova premagali vso konkurenco in zasedli prvo mesto! 

Na mednarodnem tekmovanju so se skupine pomerile med seboj s svojimi sefi, ki jih je mogoče odpreti z rešitvijo enega do treh fizikalnih problemov. Iz Slovenije se je tekmovanja poleg skupine z Gimnazije Želimlje udeležila tudi skupina z Gimnazije Novo Mesto, ki je zmagala na državnem tekmovanju. Slovenija je prvo mesto na tem tekmovanju dosegla že tretjič (dvakrat Gimnazija Želimlje in enkrat Gimnazija Vič, Gimnazija Nova Gorica pa nam je v preteklih letih priborila drugo, tretje in šesto mesto).
Naj omenimo, da je skupna ocena sestavljena iz več delov: poznavanje teoretičnega fizikalnega ozadja pojavov v sefu, izvirnost fizikalnih ugank v sefu, uspešnost vlamljanja v sefe drugih skupin, odpornost sefa na vlamljanje in stopnja zanimivosti sefa za druge tekmovalce. Zanimivo je, da je članom višje uvrščenih skupin iz Izraela zaradi dosežka na tekmovanju kot opravljen priznan praktični del mature iz fizike.
Obe skupini sta odlično zastopali Slovenijo, na kar kažejo tudi uvrstitve:
Gimnazija Želimlje:
1. mesto v splošni razvrstitvi
1. mesto v kategoriji "tekmovalcem najbolj zanimiv sef"

Eden izmed sedmih sefov, v katerega nobeni od tekmovalnih skupin ni uspelo vdreti.

Skupina je odprla štiri izmed šestih dodeljenih sefov.

Gimnazija Novo Mesto:
7. mesto v splošni razvrstitvi

Obe skupini sta odprli tudi največ sefov na tekmovanju - vsaka po štiri izmed naključno dodeljenih šestih sefov.

Čestitamo Fabijanu, Urhu, Gregorju, Filipu, Martinu, Jonu, Larsenu, Bianki, Domnu in Luku, še posebej pa tudi mentorjema Petru Šlajpahu in Blažu Zabretu in predstavniku Hiše eksperimentov Miranu Tratniku, ki je skrbel za koordinacijo in skupini spremljal na tekmovanju, za ves vložen trud!