Domov - > eŠR ->

Ali vlada razume pomen znanosti?

21.4.2017, avtor: Sviz, Sandi Modrijan / rubrika: aktualno

Ljubljana, 21. aprila 2017 – Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič je podprla nedavno izpeljani Shod za znanost, ki so se ga udeležili številni raziskovalke in raziskovalci, organizirani v Sindikalni konferenci SVIZ za visoko šolstvo in znanost. V izjavi po dogodku je ministrica razkrila, da predstavlja znanost gonilo napredka, in ugotovila, da takšen shod »senzibilizira vse partnerje v demokratičnem procesu in tudi slehernega posameznika, od državnega zbora, ministrstev, vlade, koalicijskih partnerjev do predsednika republike«.  SVIZ bo zelo veselilo, če se bodo ministričine trditve, da bo shod raziskovalk in raziskovalcev »senzibiliziral« ministre in vlado, udejanjile, a nas izkušnje učijo, da z optimizmom glede tega ne gre pretiravati. V Poročilu o Sloveniji 2017 Evropska komisija ugotavlja, da se Slovenija ne približuje cilju treh odstotkov BDP, ki bi jih morala do leta 2020 vložiti v raziskave in razvoj, temveč se od njega oddaljuje! Še bolj alarmanten je podatek, da so se od leta 2011 zmanjševala predvsem javna, proračunska sredstva za znanost, kar pove veliko o slovenskem političnem razredu in vsakokratni slovenski oblasti, tudi aktualni.

SVIZ v zadnjih tednih slednjo brezuspešno prepričuje in od nje zahteva, da bi se v Nacionalni reformni program in Program stabilnosti za leto 2017, s katerima vsaka država opredli prednostne naloge in obveznosti v procesu Evropskega semestra, zapisala zaveza, da bo Slovenija v prihodnjih dveh letih povečevala proračunska sredstva za znanost in izobraževanje. Zahtevo smo naslovili na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) in na Ministrstvo za finance, ki je koordinator obeh omenjenih dokumentov. Čeprav se je MIZŠ s SVIZ strinjalo, da je nujno okrepiti proračunsko financiranje znanosti in izobraževanja, znakov, ki bi potrjevali vladno namero opustiti destruktivno politiko poudarjenega varčevanja in nespametno logiko hujšanja v možgane na ključnih razvojnih področjih, ni.

Če je ministrica dr. Maja Makovec Brenčiče res prepričana, da je treba v znanost in izobraževanje takoj vložiti več javnih sredstev, če verjame , da je znanost gonilo napredka, naj odločno vztraja, da se ta cilj zapiše v omenjena ključna kratkoročna razvojna dokumenta, tj. nacionalni reformni program in program stabilnosti. V SVIZ jo raziskovalci in raziskovalke, učitelji in učiteljice od vrtcev do univerz, pri tem podpiramo. Če so iz laboratorijev in raziskovalnih kabinetov na ulico odšli raziskovalke in raziskovalci, ki tega do zdaj še niso storili, bi morali na vladi zazvoniti vsi zvonci. Če »senzibilizacija« ministrice za finance in predsednika vlade dr. Mira Cerarja tudi po zadnjem shodu ne bo uspešna, je slovensko učiteljstvo na dodatno »senzibiliziranje« slovenske vlade več kot pripravljeno.