Domov - > eŠR ->

Mladi genialci

26.4.2017, avtor: Tanja Jarkovič / rubrika: zanimivo

Dvorana Kulturnega doma v Krškem je 25. aprila letos prekipevala od energije in znanja, saj se je odvil sklepni kviz tekmovanja Mladi genialci, ki ga že peto leto zapovrstjo organizirata družbi GEN energija in Nuklearna elektrarna Krško. Na kvizu je sodelovalo dvajset posavskih osnovnih šol, med katerimi so največ znanja o energetiki pokazali učenci OŠ Jurija Dalmatina Krško.

Na letošnjem tekmovanju »Mladi genialci« je sodelovalo približno 300 učencev osmih in devetih razredov iz 20 (od 26) osnovnih šol v Posavju. Tričlanske šolske ekipe so se v živo pomerile v kvizu na odru Kulturnega doma v Krškem. Po treh napetih krogih zahtevnih vprašanj  so zmago slavili učenci OŠ Jurija Dalmatina Krško, ki so jo zastopali Timotej Mavrek, Luka Gorjan in Enej Trampuš, pod mentorstvom Urške Erjavšek. Drugo mesto so zasedli učenci OŠ Boštanj (Rok Novak, Patrik Ganc, Valerij Kadilnik), ki so znanje pridobivali pod mentorstvom Srečka Paskvaleja, tretje mesto pa si je priborila ekipa OŠ Raka (Timotej Vene, Peter Kržan in Anja Cemič) z mentorico Marijano Pavlovič.

Zbrane tekmovalce in navijače je pozdravil Martin Novšak, generalni direktor družbe GEN energija. Poudaril je, da z zadovoljstvom vsako leto spremlja tekmovalce na odru, saj Slovenija potrebuje znanje, delovno energijo in zagnanost, ki jih ti mladi prinašajo in s katerimi danes dosegajo uspehe v šolah in na tekmovanjih – kmalu pa jih bodo tudi v svojih poklicih in v družbi. Pohvalil je tudi dobro sodelovanje šol in ocenil, da je kviz prerasel pričakovanja, saj bodo zaradi velikega interesa srednjih šol naslednje leto krog sodelujočih dodatno razširili.

Stane Rožman, predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško, je mladim in mentorjem čestital za sodelovanje v projektu, ki veliko pomeni za širšo ozaveščenost o pomembnosti energetike. Tekmovalcem, ki so z znanjem branili tudi ugled svoje šole, je dejal, da v njih vidi upanje, da bodo zrasli v ljudi, ki zmorejo premikati meje v smeri visokih in plemenitih ciljev za skupno dobro.

Kviz o energetiki, ki ga organizirata družbi GEN energija in Nuklearna elektrarna Krško, je bil že peti po vrsti. Tekmovanje poteka v sklopu projekta Mladi v svetu energije in je izmenično namenjeno učencem osmih in devetih razredov osnovnih šol ter dijakom elektrotehniških šol in tehniških gimnazij.

Kviz pomembno prispeva k povezovanju znanja, idej in izkušenj ter učence spodbuja k poglobljenemu proučevanju celovite zgodbe o energiji, trajnostnih in obnovljivih virih energije (s poudarkom na jedrski in vodni energiji), osnovnih energetskih pojmih, podnebnih spremembah in radioaktivnosti. To znanje je pomembno za krepitev energetske pismenosti med mladimi, za spodbujanje zanimanja za tehniko in naravoslovje ter izbiro poklicnih poti na teh strokovnih področjih.

Tekmovanje je letos potekalo za osnovne šole, ki se nahajajo v Občinah Krško, Brežice, Sevnica, Kostanjevica na Krki, Radeče, Bistrica ob Sotli in Kozje. Organizatorji so pripravili posebno e-gradivo in ga mentorjem predstavili na srečanju  decembra lani. Priprave na tekmovanje so potekale tudi z obiski praktičnih delavnic v Svetu energije v Vrbini v Krškem, ki so jih obiskali mentorji in učenci. Marca letos je potekalo šolsko tekmovanje, na katerem so šole izbrale in oblikovale ekipe treh najuspešnejših učencev, ki so se pomerili v današnjem zaključnem kvizu za najvišja mesta med mladimi genialci.

Nad potekom tekmovanja je bdela strokovna komisija, ki so jo sestavljali predsednik Matjaž Žvar (NEK), Urška Novosel (Fakulteta za energetiko, Univerza v Mariboru), Andrej Kozinc (ŠC Krško-Sevnica) in dr. Luka Štrubelj (GEN).

Na sklepnem dogodku so poskrbeli tudi za sprostitev mladih umov: z energičnimi ritmi dueta BQL, ki sta zlasti med tekmovalkami in navijačicami požela veliko navdušenja, ter s plesalkami plesnega društva Imani iz Brežic, ki so dodatno razgibale ozračje v dvorani.