Domov - > eŠR ->

Glasba, srčni detergent

26.4.2017, avtor: Domen Anderle / rubrika: utrip

Z mislijo iz naslova, 'Glasba, srčni detergent', in pod tem naslovom je v petek, 21. aprila letos, potekal slavnostni koncert ob 20-letnici Osnovne šole Orehek Kranj, pod vodstvom zborovodkinje Janje Jošt.

Približno 250 gostov je v športni dvorani Gimnazije Kranj najprej pozdravila uvodna točka s harfo, ki jo je odigral Jernej Mišič, mladenič, ki s svojim glasbilom že žanje mednarodne uspehe. Koncert se je na kranjski gimnaziji sicer odvil zaradi želje Janje Jošt, ki je dvorano izbrala zaradi odlične akustike. Koncert so spremljali še Mateja Grašič na klavirju ter Gašper Dobrovoljc, Maj Gorjanc in drugi na tolkalih.

Uvodna beseda je pripadala radijskemu voditelju Matjažu Merljaku, ki se je zahvalil ravnateljici Osnovne šole Orehek Ivki Sodnik in ravnatelju kranjske gimnazije Francu Rozmanu. Proti koncu njegove bolj uradne napovedi pa ga je ''prekinila'' učenka Lučka Špendal in skupaj z voditeljem recitirala pesem ''Začnimo torej! Tri, štiri, ena!'', Frana Miličinskega Ježka. Njegova poezija sej je prepletala s skladbami, recitirali pa so jo zdajšnji in nekdanji učenci Osnovne šole Orehek.

Skozi večer so pod taktirko zborovodkinje nastopili kar trije različni zbor. Otroški, mladinski in priložnostni. Slednji je bil sestavljen iz nekdanjih učencev osnovne šole, staršev zdajšnjih učencev in učiteljic. Skupaj so zapeli ljudsko Škrjanček poje, čisto na začetku koncerta. Prva polovica pa je pripadala otroškemu pevskemu zboru, ki so sami odpeli štiri pesmi, prav toliko pa tudi mladinski zbor. Kot zadnji se je mladinskemu zboru na odru pridružil priložnostni pevski zbor. Odpeli so pesmi Ich wollt, ich wär ein Huhn, Cantar, Kuimba, nazadnje pa pesem Adiemus, skladatelja Karla Jenkinsa in z njo poželi stoječe ovacije.

Sklepno besedo je ob koncu koncerta imela zborovodkinja, ki se je najprej zahvalila vsem sodelavcem, ki so ji pomagali pri organizaciji. Zahvalila se je vsem pevcem, še posebej nekdanjim, in izrazila navdušenje nad tem, da so se zbrali v tolikšnem številu.

Na željo občinstva sta priložnostni in mladinski zbor ponovila pesem Adiemus, zbrane pa je po koncertu v avli pričakal carski praženec, ki so ga pripravile kuharice osnovne šole.