Domov - > eŠR ->

Odziv na polemike o maturitetnem eseju

8.5.2017, avtor: (soj mizš) / rubrika: aktualno

Matura je zrelostni izpit, s katerim dijakinje in dijaki pokažejo ne le nivo svojega znanja in sposobnosti, temveč tudi način razmišljanja. Matura je precej več kot le preizkus znanja; je preizkus vztrajnosti, odločenosti, življenjske zrelosti in zaupanja vase ter zato pomemben mejnik za prihodnost mladih. 
V javnosti se je ob začetku letošnje splošne mature razplamtela polemika glede (ne)primernosti naslova maturitetnega eseja “Samomor kot izhod iz kolesja sistema”.
Maturitetne naloge so v pristojnosti Državne komisije za splošno maturo oziroma državnih predmetnih komisij. Pripravljajo jih strokovnjaki in strokovnjakinje na posameznem predmetnem področju. Od njih se pri pripravi maturitetnih nalog pričakuje strokoven in družbeno odgovoren razmislek.  
Ob branju obeh knjig (Alamut, avtorja Vladimirja Bartola, in Krasni novi svet, avtorja Aldousa Huxleyja), ki sta bili podlagi za letošnji maturitetni esej, so dijaki in dijakinje kritično razmišljali in se pod strokovnim vodstvom o tem tudi veliko pogovarjali.
Doslej zaznani odzivi dijakinj in dijakov ob omenjenih polemikah odražajo njihovo zrelost in kažejo na njihovo premišljenost in preudarnost. Kljub občutljivosti teme so razumeli, da ne gre zgolj za vprašanje samomora, temveč za širše kritično razmišljanje o osebnostnem razvoju nasploh. Prav kritično razmišljanje o vseh delih življenja pa sodi k zrelosti.