Domov - > eŠR ->

HUDOdobra TELOvadnica

12.5.2017, avtor: (soj mizš) / rubrika: aktualno

IZBRANIH IN NAGRAJENIH 10 PREDLOGOV PRVEGA KROGA JAVNEGA NATEČAJA »HUDOdobra TELOvadnica«

Na nagradni natečaj HUDOdobra TELOvadnica je prispelo 167 predlogov. Natečaj je presegel pričakovanja tako z vidika števila prijavljenih gradiv kot njihove kakovosti, zato je bil izbor zelo težak.

“Poklon organizatorjem, vsem sodelujočim in iskrene čestitke šolam, ki so se uvrstile v ožji izbor. Hvala za vse posnetke, ki so prispeli na nagradni natečaj HUDOdobra TELOvadnica, veseli me tudi, da ste pri tem združili moči z učitelji in učiteljicami, profesorji in profesoricami. Ob gledanju prispevkov sem se z nostalgijo spominjala ur, ki sem jih kot šolarka in dijakinja sama preživela v telovadnicah in se na trenutke prav na široko nasmejala. Občudujem iznajdljivost in kreativnost, ki so jo pokazali mladi ustvarjalci in ustvarjalke, obvladovanje digitalnih orodij in predvsem obilo smisla za humor, s katerim ste opozorili na nujne posodobitve telovadnic. Si pa hkrati želim in kot ministrica tudi prizadevam, da tovrstni natečaji v prihodnje ne bi bili več potrebni. Čestitke prav vsem, v finalu pa držim pesti za vse enako trdno,« ob zaključku prvega kroga natečaja sporoča ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič.

Natečajna žirija, sestavljena iz predstavnikov deležnikov projekta HUDOdobra TELOvadnica je imela izjemno zahtevno delo. Predsednik natečajne žirije prof. dr. Gregor Jurak s Fakultete za šport je izpostavil: »Ne samo, da je na natečaj prispelo res veliko predlogov, temveč so bili ti izjemno zanimivi. Zelo je pohvalno, da so mnoga gradiva plod dejavnega sodelovanja učencev in dijakov z učitelji pri zasnovi, snemanju in montaži gradiv. Vse šole so prikazale tematiko natečaja - uporabo športne opreme v šolski telovadnici z namenom razvoja telesnih zmogljivosti - na zanimiv način. Nekatere od njih so bile pri tem res zelo izvirne.«

Ključne stvari, na katere je bila pozorna natečajna žirija, so bile:

1)      vsebina; vrednotila se je pomenskost in sporočilnost gradiva (ki izhaja iz besedne igre naslova projekta HUDOdobra TELOvadnica - HUDO TELO, dobra vadba)

2)      fabula; vrednotila se je hudomušnost, ustvarjalnost, izvirnost in ustvarjalnost gradiva

3)      tehnični vidik; vrednotila se je estetika in tehnična dovršenost gradiva.

 Izmed 167 je žirija izbrala 10 predlogov, ki so odlični v vseh treh navedenih merilih. Nagrajeni predlogi so dosegljivi na spletni strani projekta www.hudodobra-telovadnica.si. Na tej spletni strani je tudi seznam z vrednotenjem vseh prispelih predlogov. 

Ime šole

Naziv gradiva

 
 

EKONOMSKA ŠOLA   LJUBLJANA

HUDI TELOVADCI

 

OŠ dr. Antona   Trstenjaka Negova

Hočemo, rabimo,   želimo

 

OŠ METLIKA

HudoTelo

 

OŠ Vojke Šmuc Izola

Ujemi trenutek

 

OSNOVNA ŠOLA   BISTRICA OB SOTLI

OSBOS GYM

 

Osnovna šola Dušana   Muniha Most na Soči, Podružnična šola Šentviška Gora

Telovadnica   Šentviška Gora

 

Osnovna šola   profesorja doktorja Josipa Plemlja Bled

Leta v naši TeloVadnici

 

SE Pier Paolo   Vergerio il Vecchio Capodistria

HUDO TELO survivor

 

Škofijska klasična   gimnazija

Valde bona palaestra

 

Srednja šola Veno   Pilon Ajdovščina

Stari maček in   mlada moč

 

ISKRENE ČESTITKE PRAV VSEM ŠOLAM, KI STE PRIPRAVILE SVOJE PREDLOGE! Prepričani smo, da bo vaše sodelovanje v projektu spodbudilo razmišljanja in prizadevanja za izboljšanje vaših telovadnic.

Navdušeni so bili tudi ostali partnerji projekta. Marko Meden, predstavnik podjetja Elan Inventa, ki šolam podarja športno opremo, je izrazil veliko zadovoljstvo: "Ponosni smo, da je projekt HUDOdobra TELOvadnica dosegel tako veliko odmevnost. Še zdaleč nismo pričakovali, da bo prispelo kar 167 izdelkov, kar je zagotovo uspeh. Hkrati pa smo tudi pripravljeni stopiti naproti šolam, občinam, državi, da še dvignemo raven in kakovost športne opreme v športnih dvoranah. V podjetju že pripravljamo nagrade za vseh 10 finalistov. Nestrpno pa tudi pričakujemo, kateri šoli bomo celovito obnovili dvorano."

"Meni in celotni ekipi Dunking Devils je bilo v resničen ponos videti, kako množičen odziv je ustvaril projekt. Ne samo v zmagovalnih, temveč v vseh prispevkih je moč videti izjemno kreativnost, predanost in ekipno delo. Veseli nas, da smo preko ambasadorstva projektu HUDOdobra TELOvadnica vzorniki tako velikemu številu mladih kreativnih upov!", pa je bil nad odzivom šol navdušen manager skupine Dunking Devils Domen Rozman

V naslednjih dneh bo Fakulteta za šport kot organizator projekta nagrajene šole pozvala, da na predpisanem obrazcu prikažejo dejansko stanje šolske telovadnice in le-tega posredujejo najkasneje do 26.5.2017. Štiri šole z najslabšimi pogoji glede na obseg športnega programa bodo prišle v veliki finale nagradnega natečaja. O zmagovalni telovadnici bo odločilo glasovanje splošne javnosti na spletnem mestu HUDOdobra TELOvadnica. Glasovanje bo potekalo od 1. junija do 16. junija letos. Z všečkanjem na gradivo, ki so ga pripravile nagrajene šole v prvem krogu natečaja. Glavno nagrado, tj. športno opremo za celostno posodobitev šolske telovadnice v vrednosti 55.000 evrov ter strokovno pomoč pri pripravi zasnove in projekta posodobitve šolske telovadnice, bo dobila šola z največ všečki. Ostale tri šole, ki bodo uvrščene v drugi krog natečaja, bodo poleg športne opreme Elan Inventa za SLOfit meritve dobile še nekaj dodatne športne opreme.