Domov - > eŠR ->

Koncert navdušil

15.5.2017, avtor: Barbara Bednjički Rošer, foto Anita Kirbiš / rubrika: utrip

Vrtec Ivana Glinška Maribor se je tudi letos, 11. maja 2017, v polni Unionski dvorani Maribor predstavil staršem in povabljenim s pestrim kulturnim programom, ki ga je pripravilo 165 otrok s svojimi mentorji iz vseh enot vrtca. Zbrane nas je najprej z dobrodošlico nagovorila ravnateljica, ga. Renata Šerbinek, in poudarila, da »prireditev povezuje in združuje vse zaposlene in je plod sodelovanja institucionalne in družinske vzgoje«.

Kulturni program se je začel z mlajšim otroškim pevskim zborom enote Gledališka pod vodstvom Martine Belšak. Predstavili so se s pesmima Tri čebele (Anja Štefan, Ambrož Čopi) in Tinko Polovinko (Janez Bitenc). Solist je bil Zan Brlogar. Sledil je nastop otroškega pevskega zbora enote Ribiška z zborovodkinjo Janjo Korošec. Zapeli so nam Polžek (Anja Štefan, Mira Voglar) in Klavir (Tomaž Habe). Program je nadaljeval otroški pevski zbor enote Pristan pod taktirko Romane Fras s pesmima Kje živi pravljica (Tomaž Habe) ter Osel in Kukavica (Jože Humer, Andre Gretry). Solistki sta bili Zoja Fijavž in Julija Antauer. Izrazno je udeležence prireditve navdušila mlajša plesna skupina Vrtca Ivana Glinška Maribor z mentoricama Katjo Hauptman in Majo Geršak s plesom Duhci. Miška in mavrica (Jakob Jež) ter So ptički se ženili (slov. ljudska, priredba Andreja Tomažič Hrvatin) sta skladbi, ki sta zazveneli v starejšem otroškem pevskem zboru enote Gledališka pod taktirko Katarine Petek. Solisti: Val Kramar, Ana Mirić, Gal Oberžan in Anja Turčin. Otroški pevski zbor enote Gregorčičeva – Krekova, ki ga je vodil in spremljal Ervin Hozjan, je zapel Rdeča Žoga (Janez Bitenc) in Gusarska (Romana Kranjčan). S sklopom ljudskih je navdušila otroška folklorna skupina Vrtca Ivana Glinška Maribor ob glasbi harmonike – g. Ivan Rebernik pod mentorstvom Tatjane Starič. Predstavili so slov. ljudsko igro Ali je ta naš kruh že pečen? In slov. ljudski ples Strašilo. Zborovodkinjo Nadjo Borak in otroški pevski zbor enote Smetanova smo spremljali v pesmih Tri muce (Janez Bitenc) in Pleši, pleši črni kos (slov. ljudska). Sledil je nastop starejše plesne skupine Vrtca Ivana Glinška Maribor v koreografiji Maje Geršak in Katje Hauptman ter družbi Ansambla Vrtca Ivana Glinška Maribor s točko True Colors (Phill Collins). Na kitari Luka Banović. Občinstvo je zapelo Svet je tvoj (Nina Pušlar) s hišnim ansamblom očarljivih vzgojiteljic v družbi bobnarske skupine Vrtca Ivana Glinška Maribor – Manitas, ki se je pod mentorstvom Vlada Matela predstavila še z afriškimi  ritmi – Janka di Macru, Fuli in Sambo. Ob harmoniki z g. Ivanom Rebernikom se je predstavil otroški pevski zbor enote Kosarjeva pod taktirko Nine Rebernik. Zapeli so Tiki tik tak (Jože Kolar) in Račka kratkotačka (Anica Černej, Mira Voglar). Solist je bil Luka Muhič. Z življenjskimi, družbenokritičnimi in humornimi besedili je izpovedno nastopil vzgojitelj in prleški kantavtor Tadej Vesenjak s pesmima Dopustniška in Tikvino olje. 7. koncert Vrtca Ivana Glinška Maribor pa smo vsi nastopajoči sklenili s skupno pesmijo Vrtec sončni gaj (Zvezdana Majhen, Dominik Krt). Kulturni program sem povezovala Barbara Bednjički Rošer, korepetitorka pevskih zborov je bila Tjaša Banović.

Nastopanje pred javnostjo je veščina, ki od vsakega posameznika (otroka ali odraslega) zahteva obilo priprav, vaj, poguma, zaupanja in prepričanja vase. Prav vzgojitelji – mentorji (zborovodje, plesni koreografi) pa so tisti, ki s svojo predanostjo in ravnanjem spodbujajo neizmerne potenciale otrok, jih učijo samostojnosti in odgovornosti, sooblikujejo njihovo samopodobo, samozavest in samospoštovanje ter jim skupaj s starši dajejo ljubezen in občutek varnosti. Za nami je ponovno nepozaben nastop naših otrok in vzgojiteljev, ki so nas s svojo suverenostjo navdušili, razveselili, se nam vtisnili v spomin in nam polepšali večer …

 Današnji dan se zbudil je
kot v travniku cvet.
Današnji dan se razpel je
kot most, ki gre v svet.
Današnji dan se iskril je
kot brušen dragulj.
Današnji dan odfrčal je
kot pisan metulj.
		(Andreja Borin)
 

Utrinke priprav in prireditve si lahko ogledate na
https://www.facebook.com/VrtecIvanaGlinskaMaribor/?fref=ts
https://www.facebook.com/anita.kirbis.5/posts/10203107867653519?pnref=story