Domov - > eŠR ->

Zvoki boljšega sveta

15.5.2017, avtor: Stanislav Jesenovec / rubrika: utrip

Spomladanski koncert, ki so ga izpeljali 10. in 11. maja letos v večnamenskem prostoru Gimnazije Kranj na Koroški cesti 13 v Prešernovem mestu, so tokrat naslovili Zvoki boljšega sveta. Med štirinajstimi pesmimi so bile slovenskega porekla uvodna zborovska improvizacija slovenske ljudske Bog daj, bog daj iz Bele krajine, Ta na Solbici Sama Vovka iz Furlanije ter slovenska ljudska Igraj kolce v priredbi Jakoba Ježa. Vzoren koncertni list  vsebuje prevode besedil tujih pesmi, večinoma iz angleških prevodov, ki so jih pripravili zborovodja Erik Šmid, prof., Barbara Kušar, prof. in Mihael Šorli, prof. Pesem Solbica pa je iz rezijanščine poslovenil Matej Šekli. Voditelja koncerta Ana Marolt in Aaron Marcel Veldin sta napovedala, da bodo štirinajst pesmi izvedli Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj,ki šteje 38 pevk, Mešani mladinski zbor Gimnazije Kranj, v katerem je 46 pevk in pevcev. Ta dva je vodil zelo živahni in odločni ter izrazno določni Erik Šmid, pred Ženski zbor Carmen manet, ki ima v polni zasedbi  34 pevk, pa je tokrat, zaradi odsotnosti zborovodje Primoža Kerštanja stopila, Kristina Bogataj. Želena obogatitev takega koncerta pa je vsekakor orkester. Komorni orkester, v katerem je približno 20 glasbenikov, je kot asistent dirigenta za nastop pripravil Karim Zajec. S petjem, glasbo in tudi nekaterimi koreografsko obdelanimi skladbami so nas te štiri pevsko glasbene skupine popeljale med ljudstva, ki z vsemi naštetimi sestavinami oblikujejo svoje običaje in rituale, s katerimi zapolnjujejo svoje praznike. Poleg že omenjenih, s slovenskega etničnega ozemlja izvirajočih ljudskih pesmi, so nas napolnili mladi, krepki, izrazno dodelani glasovi v skupno še enajstih pesmih in skladbah s svetom igrivih ingrijskih napevov, z etnozvočnostjo mističnih keltskih molitev in razgibanim afriškim melosom ter s srednjeevropskimi sakralnimi stvaritvami. S solističnimi prispevki so jih s petjem oplemenitili Saša Peterlin, Ela Štirn, Mirjam Šenk, Tina Urh in Tilen Lotrič, s plesno koreografijo Katja Romšek, z glasbili pa solisti  Juš Lesjak, Neža Peternel, Dan Ažman, Aiden Jurij Franko in Tilen Urh. Nad vsem je bdel koncertni mojster Peter Jud.

Koz ženo  odhajava s katerega koli koncerta mladih v Kranju, vedno rečeva, ali se ta nekdanja kranjska občina sploh zaveda, kakšen izjemen glasbeno ustvarjalni potencial ima, a ga, ponovno bom to izpostavil, v zvočno-slikovnih javnih in komercialnih medijih na Gorenjskem in v Sloveniji ni mogoče  slišati in videti. Naj le dodam, da sem v nedeljo, 14. maja, poslušal nedeljsko stalnico Zajtrk s profilom na slovenskem radijskem programu v Celovcu, kjer sem lahko slišal več vokalnih skupin vseh sestavov družine Kušej in iz Šmihela ter Pliberka, kot jih na že omenjenih medijih v enem mesecu. Barbara Kušar mi je na to temo, na moja vprašanja, odgovorila: » Za profesionalno snemanje koncerta se tokrat nismo odločili zaradi prostorske stiske. Dodatne kamere in mikrofoni za snemanje bi nam vzeli še nekaj prepotrebnega prostora za izvajalce na odru in gledalce v dvorani. Pa smo spet pri tem, da Kranj krvavo potrebuje spodobno koncertno dvorano. (To poslušam že od prvega dne, ko sem se pred skoraj osemnajstimi leti priselil v bližino tega Prešernovega mesta.) Kar se tiče predvajanja tovrstne glasbe na radijskih in televizijskih postajah, je najbrž utopično pričakovati, da se bo pojavila na komercialnih postajah. ( Kaj pa t.i. dalmatinske klape?) RTV Slovenija pa se kar trudi in smo v zadnjem času priča tudi objavi posnetkov koncertov, recimo Potujoča muzika za otroške zbore, poslušali smo lahko tudi prenos sklepnega koncerta na tekmovanju  Gallus v Mariboru, v glavnem gre za program Ars. Tako se je nacionalna hiša odločila sodelovati tudi na prvem evrovizijskem tekmovanju zborov letos poleti v Rigi in smo zelo veseli, ker bo barve Slovenije zastopal naš zbor Carmen manet. Z uredništvom glasbenih in baletnih oddaj zelo lepo sodelujemo.« Nenavadno, kako skromni so naši zbori v želji, hotenju ali pa kar zahtevi, da bi naj njihova prizadevanja, rezultate in uspehe spoznala in jih z objavljanjem krepila tudi javna in komercialna gorenjska ter slovenska zvočna, slikovna in tiskana občila. Lepo je bilo slišati voditelja, da je ta koncert tudi v počastitev 9. maja, dneva Evrope ter, da z njim šola uresničuje tudi projekt Šola ambasadorka EU, ampak, tako mislim jaz in, da razmišljam pravilno, mi kažejo oddaje številnih programov drugih narodov in narodnosti, ki jih spremljam na televiziji, da je potrebno najprej utrditi poslanstvo med svojim narodom oziroma v svoji domovini, državi Sloveniji. S tem se bodo pogumni in preudarni zvoki gimnazijskih pevcev in instrumentalistov z njihovimi voditelji iz dobrega, razumevajočega in spoštujočega okolja lahko širili v boljši svet vseh naštetih zemeljskih predelov, o katerih so prepevali kranjski gimnazijci.

 

Besedilo pod slikami: Zgoraj: Barbara Kušar, prva z leve, Kranj nujno potrebuje koncertno dvorano, Spodaj levo: Pevce, glasbenike in vse pripravljalce ter izvajalce koncerta so v poslušalci nagradili s stoječim aplavzom, Spodaj desno: Vsi nastopajoči, ki so se z domačih in mednarodnih festivalov in tekmovanj vrnili že s številnimi nagradami in priznanji, pod vodstvom dirigenta Erika Šmida