Domov - > eŠR ->

Uspeh mladih slovenskih naravoslovcev na evropski naravoslovni olimpijadi

16.5.2017, avtor: Aljoša Seljak / rubrika: aktualno

Ljubljana, 16. maj 2017   - Na Danskem se je zaključila evropska naravoslovna olimpijada The European Union Science Olympiad (EUSO), na kateri je šest slovenskih srednješolcev doseglo odličen rezultat. Ekipa v sestavi Klemna Bogataja z Gimnazije Škofja Loka, Aleša Globočnika z Gimnazije Kranj in Maše Predin z II. gimnazije Maribor je osvojila srebrno medaljo. Ekipa, ki so jo sestavljali Ana Meta Dolinar in Tijan Prijon z Gimnazije Bežigrad ter Jon Judež z Gimnazije Novo mesto, pa je osvojila bronasto medaljo. Na letošnjo olimpijado, na kateri je sodelovalo 50 ekip iz 24 držav in ki je potekala pod pokroviteljstvom njegove kraljevske visokosti danskega princa Joachima, so se uvrstili kot najboljši na državnem tekmovanju iz znanja naravoslovja, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Ekipi so spremljali mag. Katja Stopar, koordinatorka za Slovenijo in mentorica za biologijo, dr. Matej Huš, mentor za kemijo, in Anita Nose, mentorica za fiziko. Pridružilo se jim je še pet opazovalcev, predstavnikov znanstvenega in organizacijskega odbora za EUSO 2018. Prihodnje leto bo namreč evropsko naravoslovno olimpijado gostila Ljubljana, in sicer med 28. aprilom in 5. majem 2018. Na zaključni slovesnosti je predsednik letošnjega tekmovanja Hans Marker tudi uradno predal organizacijo Sloveniji.

Evropska naravoslovna olimpijada, na kateri se dijaki merijo v iskanju rešitev znanstvenih problemov s področja naravoslovja – biologije, kemije in fizike –, je bila prvič organizirana leta 2003, Slovenija se je na posebno povabilo tekmovanju pridružila leta 2007. Lani je Slovenija na tekmovanju sodelovala petič  z dvema ekipama, ki so ju sestavljali najboljši tekmovalci iz državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja.  Osvojili so kar dve odličji, tudi najbolj žlahtno.

ZOTKS že vrsto let organizira številne dejavnosti, s katerimi si prizadeva dvigniti priljubljenost znanosti med mladimi, prispevati k razvoju in uveljavljanju tehnike ter k izobraževanju in spodbujanju mladih k inovativnosti, ustvarjalnosti in raziskovanju.

Foto: Anita Nose, ZOTKS