Domov - > eŠR ->

Predlog sprememb in dopolnitev Zakona o osnovni šoli

19.5.2017, avtor: (soj mizš) / rubrika: aktualno

SPOROČILO ZA JAVNOST 
Ljubljana, 19. maj 2017 

Z novelo Zakona o osnovni šoli do sprememb pri razširjenem programu, drugem tujem jeziku, nacionalnem preverjanju znanja in šoli v naravi  

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport smo pripravili predlog sprememb in dopolnitev Zakona o osnovni šoli, ki prinaša spremembe na področju izvajanja razširjenega programa in pri uvajanju drugega tujega jezika v obvezni program, podrobnejše opredelitve izvajanja programa šole v naravi in spremembe pri nacionalnem preverjanju znanja. Predlog novele Zakona osnovni šoli je objavljen na spletnem portalu e-demokracija (http://tinyurl.com/lg4pj28).

Podaljšano bivanje za učence od 1. do 5. razreda se bo izvajalo v dveh sklopih: 150 minut strukturiranega pedagoškega dela za vsak oddelek (neobvezni izbirni predmeti, pevski zbor, prehrana, učenje učenja in ustvarjalno-sprostitvene dejavnosti, kamor sodi tudi program Zdrav življenjski slog), temu pa sledi 120 minut popoldanskega varstva.

Načrtovana je uvedba drugega obveznega tujega jezika za učence 7., 8. in 9. razreda. Obseg neobveznih izbirnih predmetov se ne spreminja. Učenci od 4. do 9. razreda si bodo lahko še naprej izbrali tuji jezik, ki pa ne bo enak tistemu, ki se ga že učijo kot prvi ali drugi tuji jezik. Tako se povečuje jezikovna pestrost. Učenci 1. razreda bodo imeli pouk tujega jezika kot obvezni predmet.

Predvidene so spremembe pri izvedbi šole v naravi. Šola bo na generacijo učencev organizirala eno obvezno šolo v naravi (ta bo v celoti plačana iz proračuna) in še največ dve nadstandardni (s plačilom staršev in pokroviteljev).

Nacionalno preverjanje znanja se bo po novem izvajalo tudi v 3. razredu (učni jezik in matematika). V 6. razredu ostaja enako kot doslej (učni jezik, matematika, tuji jezik). V 9. razredu ostaja obseg predmetov enak (učni jezik, matematika in tretji predmet, ki ga določi minister), vendar se bo po novem dosežek učenca po posebni metodologiji pretvoril v oceno. Ta bo vpisana v redovalnico kot ena izmed ocen, pridobljenih v šolskem letu.