Domov - > eŠR ->

Zgodbe iz poštne torbe

2.6.2017, avtor: Ajda Kozjek / rubrika: zanimivo

V četrtek, 18. 5. 2017, smo v Muzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu odprli občasno razstavo "ZGODBE IZ POŠTNE TORBE, Kako so prenašali pošto na Polhograjskem", ki smo jo pripravili v sodelovanju z Zgodovinskim krožkom na Osnovni šoli Polhov Gradec.

Na pobudo muzeja smo v šolskem letu 2016/17 raziskovali poštno zgodovino na Polhograjskem skupaj z učenci Zgodovinskega krožka. Pod mentorstvom kustosinje Muzeja pošte in telekomunikacij Ajde Kozjek in učitelja zgodovine in geografije Simona Purgerja so učenci pripravili vprašanja in posneli intervjuje z nekdanjimi poštnimi uslužbenci ter krajani o njihovih spominih na poštno dejavnost. Pri raziskovanju smo odkrili številne  skrivnosti iz preteklosti. Še posebej dragoceno je bilo medgeneracijsko sodelovanje učencev 6., 7. in 8. razreda ter starejših krajanov, ki so z njimi delili svoje spomine. Na razstavi s pomočjo starih razglednic, dokumentov in drugega gradiva, ki so nam ga za potrebe razstave posodili krajani, predstavljamo zgodovino prvih poštnih uradov v Polhovem Gradcu, Črnem Vrhu, Šentjoštu nad Horjulom in Dobrovi pri Ljubljani.

Učenci so soustvarjali razstavo in se za nekaj časa spremenili v male kustose. Da bi temo čim bolj približali mladim raziskovalcem, so za razstavo pripravili posebno poštno igro, s katero skozi slike in hudomušne naloge spoznavajo svoje kraje in zgodovino poštne dejavnosti. Razstavo spremlja tudi čisto pravi muzejski časopis.

Projekt je dober zgled sodelovanja različnih generacij in institucij, ki skrbijo za ozaveščanje o pomenu dediščine za oblikovanje lokalne identitete.

Razstava je na ogled od četrtka, 18. 5., do nedelje, 5. 11. 2017, v odpiralnem času Muzeja pošte in telekomunikacij.