Domov - > eŠR ->

Razstavlja v Južni Koreji

14.6.2017, avtor: Andreja Čeligoj / rubrika: zanimivo

Slovenska ilustratorka Andreja Čeligoj je na mednarodnem natečaju Nami Concours v Južni Koreji, ki združuje knjižne ilustratorje iz vsega sveta, poskrbela za svojevrsten uspeh. S svojim ciklom ilustracij, poimenovanim My poetry for adult (Moja poezija za odrasle), se je namreč uvrstila v izbor 150 ilustratorjev in tako kot edina slovenska predstavnica poskrbela za promocijo naše države.

Izbor je potekal med 1.777 ilustratorji 89 narodnosti iz 43 držav, vsi, ki so bili izbrani, pa so se uvrstili tudi v katalog razstavljavcev. Razstava na otoku Nami, gre za turistični otok na reki Han v obliki polmeseca, ki ima zelo dolgo tradicijo do umetnosti, je vrata odprla v preteklih dneh. Otok Nami je sicer tudi glavni pokrovitelj Hans Chrisan Andesen nagrade, ki je namenjena literarnim delom za otroke. 

Dela, ki so bila izbrana na omenjenem Nami Concoursu, so bila predstavljena tudi na bolonjskem sejmu za otroške knjige Bologna children book faire. Na sejmu je bilo letos tako skoraj 1.300 razstavljavcev iz več kot 100 držav. Ogledalo si ga je prek 400.000 obiskovalcev, o njem pa je poročalo več kot 850 novinarjev iz 40 držav. 

Andreja Čeligoj je predstavnica mlajše generacije slovenskih ilustratorjev in oblikovalcev. Dela je razstavljala že po vsem svetu, leta 2002 so bila razstavljena tudi na prestižni razstavi v francoskem Louvru. Letos je v galeriji DLUL (Društvo likovnih umetnikov Ljubljana) razstavila ilustracije z naslovom "Roza dan na plavem morju", ki so del nagrajenega cikla My poetry for adult.

Likovna kritičarka Tatjana Pregl Kobe je o njeni letošnji razstavi med drugim zapisala: ilustracija "Roza dan na plavem morju" prav navdihujoče izstopa – je navzoč svojevrstni perfekcionizem, ki temelji na iskanju najbolj učinkovitih likovnih rešitev. Gre za splet intuitivnega in čustveno poglobljenega sveta ter hitrih, a premišljenih potez, ki imajo jasno izhodišče in cilj. To od ilustratorke terja, da je resnično prepričana vase in v vse, kar ustvarja. 

Čeligojeva je leta 2001 diplomirala na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje in tri leta pozneje končala še magisterij na oddelku za vizualne komunikacije. Del študija je opravila na Finskem, kar se pri njenem ustvarjanju kaže še danes. Lani se je v sklopu projekta Lokakuu v Cankarjevem domu predstavila z ilustratorskim kolažem, v katerem imajo barve tako kot v finski kulturi poseben simbolični pomen. 

Delala je v več agencijah, kasneje pa se je začela posvečati izobraževanju mladih. Je lastnica in direktorica šole art:tečaji, v kateri poučuje risanje, slikanje, kaligrafijo in pripravlja mlade na likovne sprejemne izpite. Poleg tega v njeni šoli potekajo tudi izobraževanja drugih vej umetnosti.