Domov - > eŠR ->

S knjigo v park

19.6.2017, avtor: Barbara Zupančič / rubrika: utrip

S KNJIGO V PARK

Z dobro knjigo ni nikoli dolgčas. Popelje nas v kraje, ki jih še nismo poznali, seznani nas z osebnostmi, ki jih še nismo imeli priložnost spoznati, umiri ali poživi, daje natanko tisto, kar potrebujemo.

Branje je ena temeljnih veščin, ki se jih učenci naučijo. Dobro razvita bralna tehnika ni pomembna  le za izobraževanje, temveč za življenje. Z branjem širimo svoj besedni zaklad, spodbujamo razmišljanje in domišljijo. Žal pa v zadnjih letih zanimanje za branje pri osnovnošolskih otrocih vpada. Seveda večina še opravi bralno značko in prebere knjigo za domače branje, vse manj pa posegajo po knjigah kar tako, za zabavo. Razlogov za to je verjetno več. Šolske in popoldanske obveznosti, pomanjkanje časa, prisotnost naprav in napravic, ki so otrokom pač bolj privlačne.

Četrtošolci OŠ Ivana Cankarja Trbovlje smo pokazali, da kljub vsemu, še vedno radi beremo. Med uro slovenščine smo vzeli svoje najljubše knjige, in se odpravili v park. Tam smo poiskali vsak svoj kotiček. Eni v krošnjah dreves, drugi v senci, tretji na trati. Postregli smo si s piškoti, razgrnili odeje in uživali v svetu pravljičnih junakov.

Prav je, da v šoli poteka čim več dejavnosti, ki učence spodbujajo k branju. Prav je, da so te dejavnosti povezane s pozitivnimi čustvi, ki spodbujajo zanimanje za knjige, da bodo učenci radi posegali po njih. Saj, kot pravi mongolski pregovor: "Sončni vzhod prebuja naravo, branje knjig razsvetljuje glavo."