Domov - > eŠR ->

Na izlet v steklarno in srečanje z olimpijcem

19.6.2017, avtor: Barbara Zupančič / rubrika: utrip

V torek 6. 6. 2017, so se četrtošolci OŠ Ivana Cankarja odpravili v Hrastnik in spoznali, da je včasih že skok v sosednjo občino lahko pravo doživetje. Najprej so jih v Steklarni Hrastnik sprejeli prijazni zaposleni in jih popeljali v svet stekla. Iz česa je steklo izdelano? Kako se s pomočjo laserja na kozarce izrišejo vzorci? Kako visoka je temperatura v steklarski peči? Učenci so izvedeli vse to in še mnogo več. V steklarski trgovini so si četrtošolci z zanimanjem ogledali vse, od vzorčastih stekleničk in barvitih kozarcev, do po naročilu izdelanih umetnin. Najbolj je njihovo pozornost pritegnil vrček s čipom, ki je delo priznanega oblikovalca Oskarja Kogoja, s katerim si v Žalcu v fontani Zeleno zlato lahko postrežeš s pivom in najnovejši, s hladilnim gelom opremljen kozarec. Pred vstopom v proizvodnjo so se opremili z zaščitnimi oblačili, očali in čepki za ušesa, nato pa opazovali delo zaposlenih in se čudili steklenicam, ki so se pojavljale iz vroče peči.

Iz vroče proizvodnje pa k hladni Savi. Nasproti steklarne, tik ob reki, ima svoje prostore Brodarsko društvo Steklarna Hrastnik. Člani društva so radi privolili, da sprejmejo šolarje na obisk in učencem predstavili kratko zgodovino društva z vsemi uspehi, ki se jih je skozi leta razvrstilo precej. Pokazali so jim ročno izdelane modele ladjic in jadrnic, s katerimi se udeležujejo tekmovanj, ter zbirko kajakov, kanujev, raftov in vesel. Pravo presenečenje pa je otroke doletelo, ko je prav zaradi njih na trening prišel hrastniški srebrni olimpijec, kajakaš Peter Kavzer. Najprej se je moral posvetiti avtogramom in fotografiranju, nato pa so učenci lahko sedli v zmagovalni olimpijski čoln in prejeli prve lekcije kajakaštva. Na koncu je Peter v svojem čolnu priredil pravo predstavo, katero so učenci pospremili s ploskanjem in vzkliki.

Nekaj načrtovanega, nekaj nepričakovanega, nekaj vznemirljivega … to je recept za nepozaben dan. Pa smo pokukali le za ovinek.