Domov - > eŠR ->

Folklorni vikend

24.7.2017, avtor: Lara Paukovič / rubrika: aktualno

FOLKLORNI VIKEND V BELTINCIH

V nedeljo, 23. 7. 2017, se je v Beltincih odvila prireditev Le plesat me pelji, ki sta jo v sklopu 47. mednarodnega folklornega festivala v Beltincih pripravila Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Kulturno umetniško društvo Beltinci. Na velikem odru pod krošnjami Beltinskega parka se je predstavil prvi del najboljših folklornih skupin Slovenije: Vodilna skupina Akademske folklorne skupine Ozara, Kranj; Mladinska folklorna skupina Kulturnega društva Svoboda Mengeš; Folklorna skupina Dragatuš; Folklorna skupina Sveti Jurij ob Ščavnici; Vodilna skupina Folklornega društva Kres, Novo mesto in Folklorna skupina Jurovčan Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol. Podelili so tudi Maroltovi listini za najvišje dosežke na področju folklorne dejavnosti, ki sta ju prejela David Antolin in Ludvik Rudolf.

Prireditev se je pričela s povorko vseh nastopajočih po ulicah Beltincev in plesno dobrodošlico v izvedbi KUD Beltinci in KD Marko Beltinci, ki so prireditev tudi zaključili. Gledalce so pozdravili župan občine Beltinci Milan Kerman, predsednik državnega zbora Milan Brglez in pomočnica direktorja JSKD mag. Marjeta Turk.

Na odru Beltinskega parka so se nato predstavile skupine, ki sta jih na podlagi ogleda sedmih regijskih srečanj izbrali državna strokovna spremljevalca Mirko Ramovš in dr. Urša Šivic, njihov program pa je spremljala tričlanska strokovna žirija v sestavi: Klavdija Žabot, Leonida Novak in Petra Trobec. Kot gostujoča skupina iz Srečanj folklornih, pevskih in godčevskih skupin manjšinskih etničnih skupnosti in manjšin je nastopila Mladinska folklorna skupina Akademsko kulturno-umetniškega društva Kolo, Koper, v spremljevalnem programu pa še dve hrvaški folklorni skupini.

Vse skupine, ki so bile izbrane na državnem srečanju in so uspešno prestale tristopenjski sistem selekcije, so prejele zlato priznanje. V Beltincih je JSKD podelil tudi najvišja priznanja, ki jih podeljuje na področju folklorne dejavnosti. Maroltovo listino za to sta prejela David Antolin in Ludvik Rudolf