Domov - > eŠR ->

Ob svetovnem dnevu mladih

12.8.2017, avtor: (soj mizš) / rubrika: aktualno

Dragi mladi,

kjerkoli že ste ta hip – večina verjetno na zasluženih počitnicah – vam čestitam ob svetovnem dnevu mladih. Osrednja tema letošnjega mednarodnega dneva mladih je: Mladi za mir. 

Kako lahko mladi pomagate pri gradnji bolj vključevalne družbe, pravičnejše in tudi mirnejše? Kako ustvarjati prihodnost, v kateri bomo lahko mirno sobivali vsi skupaj? To je danes eno najpomembnejših vprašanj. 

Velik del svetovnega prebivalstva, od tega ogromno mladih, živi v državah, kjer varnost in mir nista samoumevna. V Sloveniji je na srečo drugače. Sodimo med najbolj miroljubne države na svetu. Sodeč po globalnem indeksu miru za leto 2017, ki na podlagi različnih kazalnikov države razvršča glede na miroljubnost, smo med 163-imi državami na visokem 7. mestu.

Kot ministrica veliko potujem po Sloveniji, pa tudi v tujini, vsako leto obiščem številne šole, fakultete in univerze, redno se srečujem z vami mladimi, ki delujete v okvirih različnih združenj in organizacij. Morda bo zvenelo kot oguljena fraza, a mislim povsem resno: srečujem vrhunske talente, razmišljujoče posameznice in posameznike, ki dokazujete, da ima Slovenija izjemen potencial. Morda nimate toliko izkušenj kot starejši, so pa ideje, zagnanost in energija, ki vas poosebljajo, najbolj dragoceni.

Verjamem, da velikokrat slišite, kako ste “mladi naša prihodnost”, ali pa “na mladih svet stoji”, verjetno pa se vsi skupaj ne zavedamo dovolj močno, da lahko boljšo in predvsem mirnejšo ter varno prihodnost ustvarjamo skupaj. Ne bo dovolj, da o tem govorimo, o njej moramo tudi odločati. Skupaj, drug z drugim. 

Izzivi današnjega časa so preštevilni, zelo resni, a ne nerešljivi. Analize kažejo, da naj bi bili mladi politično relativno neaktivni. Ponavljam, relativno neaktivni. Predvsem zato, ker, tako navajajo raziskave, tradicionalne politike ne razumete kot orodja za uresničevanje vaših interesov, na tem poligonu se ne počutite enakopravni. Tradicionalno politiko torej prej vidite v rokah odraslih, ne pa tudi mladih. To je treba spremeniti, saj ste prav mladi tisti, ki prinašate spremembe.

Vrata ministrstva so na stežaj odprta za vaše predloge, vaše pobude so vselej dobrodošle. Zato na Mednarodni dan mladih, še enkrat hvala, ker aktivno sodelujete pri oblikovanju boljše, tudi bolj miroljubne in varne prihodnosti za vse nas.

Dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica