Domov - > eŠR ->

Mathematikum

24.8.2017, avtor: Gregor Deleja / rubrika: zanimivo

V sredo, 24. 8., so se s petdnevnega študijskega obiska v Giessnu (Nemčija) vrnili Danijela Marolt, Tatjana Ravničan Ganzitti in Rok Lipnik, profesorji matematike na Gimnaziji Celje - Center, ki je s to mobilnostjo uvedla nov dvoletni evropski projekt mobilnosti učnega osebja v okviru programa Erasmus+. Tema projekta so inovativna učna okolja, njegov cilj prevetritev domače prakse dela na šolskem in obšolskem področju v vseh treh izobraževalnih programih na GCC, in sicer s pomočjo študijskih obiskov, udeležbe na strukturiranih izobraževanjih in opazovanjem prakse kolegov in inštitucij v tujini.

Eno izmed predmetnih področij je tudi matematična pismenost oz. matematika, ki je po priljubljenosti med šolskimi predmeti pri dijakih v Evropi bolj na zadnjih mestih. Na GCC se jim pomembno, da z novimi pristopi spremenijo ta pogled, zlasti v programu predšolska vzgoja, kjer na poklic pripravljajo bodoče vzgojiteljice in vzgojitelje. Prva študijski obisk je bil tako namenjen Mathematikumu v nemškem Giessnu. Gre za edini matematični muzej v Evropi, ki izjemen poudarek daje ravno izobraževanju in popularizaciji matematike preko različnih aktivnih in aplikativnih metod. Ideja, da se v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje in Hermanovim brlogom del zbirke prenese tudi v Celje bodisi v obliki stalne ali gostujoče razstave je prav tako del novega projekta, ki dopolnjuje tudi inovacijski projekt ČKAigra v katerem dijaki izdelujejo didaktične igrače za razvoj matematične in naravoslovne pismenosti. Do maja 2019 so na programu še študijski obiski na Poljskem, Finskem, Islandiji, Portugalskem, v Španiji in na Madžarskem. Pri slednjem je zanimivost to, da se bosta na t. i. senčenju izmenjali vodstvi obeh šol – GCC in Srednje šole Szeged, ki je z drugačnimi pristopi in vedno novimi inovacijami ena vodilnih šol za srednje strokovno in splošno izobraževanje na Madžarskem.

Na GCC uspešno nadaljujejo tudi z ostalimi evropskimi projekti – GCC izobraževalno središče je v dveh letih postala že regijsko prepoznavna platforma za izvirna izobraževanja namenjena zlasti vzgojiteljem in učiteljem prve triade, oktobra in novembra na 3-tedensko delovno prakso na Irsko in v Španijo odhajajo tudi prve skupine dijakov programa predšolska vzgoja, v okviru programa Youth in action pa bodo na GCC v sodelovanju s partnerji pripravili kar 4 projekte mobilnosti mladih, ob tem pa nadaljujejo z tri in deset mesečnimi dijaškimi izmenjavami v okviru programa AFS. Do konca novembra bodo na šoli gostili dijakinjo iz Belgije, septembra in januarja pa dve dijakinji GCC odhajata za 10 mesecev na Dansko in na Japonsko. Izmenjav s slovenskim licejem v Trstu in italijansko gimnazijo A. Sema Piran se bo udeležilo letos 8 dijakov in 4 profesorji. Šola je aktivna tudi na področju ESS projektov kot članica številnih konzorcijev.

 PRILOGA: Matematiki z GCC v Giessnu (arhiv GCC)